Blog

Érdekes információk és aktualitások a kozmetikum készítés világából
8 ápr 2018

Kezdő kencések: Hogyan fogjunk hozzá?

Mostanában nagyon sokan megtalálnak azzal a kérdéssel, hogy hogyan érdemes belekezdeni a kencekészítés megtanulásába. Bár nekik már összeállítottunk egy bevásárlólistát az első kencék keveréséhez, a hogyanról még mindig elég keveset beszéltünk.

Ebben a cikkben nagyjából összeszedem a módszereket, amik rendelkezésedre állnak, hogy a magad szája íze szerint választhass közöttük.

Barátod és ellenséged: az internet

Ha hiteles internetes forrásból szeretnél tanulni, hogy útiköltség fizetése nélkül, a saját tempódban tanulhasd meg a kencekészítés alapjait, ajánlom a Házikence Tanoda kerdő kencekészítő alapcsomagjait: (https://www.hazikence.hu/tanfolyamaink/arcapolok-keszitese/ és https://www.hazikence.hu/tanfolyamaink/arcapolok-keszitese/). Ha ezt teszed, kiküszöbölöd az internetről tanulás összes buktatóját.

Elsőre, fizetni az alapok megtanulásáért, nem tűnik okos dolognak, hiszen a kencekészítés alapfokon nem bonyolult dolog. Youtube videók ezrei, internetes oldalak tízezrei foglalkoznak a témával. Aki keres, magyarul is, sőt, a mi oldalunkon is talál több leírást arra, hogy hogyan keverje össze az első kencéjét, és aztán sorra az összes többit.

Ami ezekből a videókból és leírásokból gyakran hiányzik, az a kicsinységek, a részletek pontos leírása. Találsz-e pontos útmutatót a kencekészítés higiéniájáról, és hogy az miért és mennyire fontos? Találsz e jó összefoglalót arról, hogy pontosan milyen tégelyek mennyire tartós kencék készítését segítik, és mit tegyél a tartósítószerrel? És eszedbe jutna-e olyan leírást keresni a kencekészítéshez, hogy a shea habot hogyan teszik tégelybe azok, akik számára nem elég igényes módszer a tégelybe kanalazás (pl. mert csúnya lesz a végeredmény)?

Apró tippek és trükkök, amik a kezdők életét megnehezíthetik, ha nem jó forrásból tanulnak.

És az interneten nagyon véletlenszerű dolog, hogy mikor kitől mit tudsz tanulni. A youtube videók arctalanok, és bár gyakran megvannak rajtuk a fontos részletek, a hangsúlyt nem helyezik eléggé rájuk. Így sok-sok próbálkozásba kerülhet, mire végül kialakulnak a rutinjaid. És persze minden próbálkozáshoz alapanyag megy veszendőbe.

És még nem is beszéltünk az interneten megtalálható rossz és még félrevezetőbb információkról…

Ezért olyan fontos, hogy hiteles forrásból tanulj. A Házikence Tanoda kezdő kencecsomagja a hangsúlyok helyes megmutatásával és a gyakorlati tudás pontos videóra rögzítésével segíti az első lépéseidet a kencekészítésben. Fals információk nélkül, tapasztalt kencekészítők, és kencekészítők tanítóinak asztaláról származik. A videókban megtanítunk téged többféle kencetípus elkésztésére, a micellás vizektől a fürdő bon-bonon át az emulziós krémekig. Füzetünkben pontosan leírjuk a recepteket, és pontos elkészítési tanácsokat is.

Élő tanfolyamok

Ha már van némi jó és/vagy rossz élményed a kencekészítésben, akkor a kérdéseid között a hogyan? mellett egyre gyakrabban a miért? is megjelenik. Már nemcsak az érdekel, hogy hogyan lesz emulziós krém az asztalon, hanem az is fontos lesz, hogy miért azokat az alapanyagokat válaszd bizonyos receptek elkészítéséhez.

A Házikence Tanoda középhaladó tanfolyama e kérdés megválaszolására készült. A tanfolyam online, annak minden előnyével és hátrányával.

Az élő tanfolyamok, bár nagyon hasznosak, probléma velük általában, hogy a várakozásokkal és az igényekkel ellentétben a hangsúly a sokadik egymásra épülő tanfolyam után is a hogyanon, és nem a miérten van. Az egymásra épülő tanfolyamokon általában egyre több recept elkészítésre kerül sor, de a recept miértjeire gyakran kevés a válasz, ha egyáltalán feltehetők a kérdések. Ez nagyon jó arra, hogy a szakma gyakorlati lépései a kezedbe kerüljenek, de nem nagyon visz közelebb ahhoz, hogy okos és hatékony recepteket tudj tervezni.

Ha tehát már túl vagy néhány élő tanfolyamon, még mindig ajánlani tudjuk neked a Házikence Tanoda középhaladó tanfolyamát, Mivel ebben részletesen és rendszerezetten áttekintjük a különböző kenceformákat (tíznél többet!), és azok elkészítési módját. Valamint az alapanyagokat is csoportosítjuk, és megmutatjuk, hogy mikor melyikből miért érdemes választani. Választ kaphatsz belőle a „hogyan készítsek kencét?” sürgető első kérdései után következő, ugyanolyan sürgető „miért olyan kencét készítsek?” és „miért ezeket az anyagokat válasszam?” kérdésekre is.

Kívánok sikeres kencekészítést mindannyiótoknak!