Blog

Érdekes információk és aktualitások a kozmetikum készítés világából
30 márc 2018

Ti kérdeztétek: A kozmetikumkészítés fő szabályai

Ma Rozi leveléből idézek nektek:

„Kb. két éve foglalkozom kencekeveréssel. Már majdnem minden kozmetikumot magam gyártok magamnak és a családomnak…

…Már elvégeztem Magyarországon minden komolyan vehetőnek tűnő kozmetikumkészítő tanfolyamot, de még mindig gondban vagyok, ha saját kozmetikumot szeretnék gyártani. Az ott készült recepteket persze össze tudom keverni, és variálni is tudom őket. Mostanra össze is gyűlt egy kb. 30-40 kipróbált kozmetikumreceptből álló füzetecském. De még mindig gondban vagyok, ha különleges recepteket kell kitalálnom, vagy ha valami, az előzőkkel nem egy kaptafára készülő kencét akarok csinálni. Pedig a webshopokban olyan jó cuccok vannak! Hogy készül például a deo krém??? És mit tegyek, ha egy-egy új alapanyag megjelenik valamelyik magyar webshopban? Mit érdemes kipróbálnom, és mit nem? Milyen bőrtípusra melyik kencét adjam? Mit keverjek a lányom pattanásaira? Sok jónak tűnő recept van az interneten, de még nem sikerült megtalálnom az igazit…”

Ebben a bejegyzésben tehát Rozi kérdésére válaszolok, és bónuszként mutatok nektek egy kipróbált tini arckrém-receptet.

Hogyan igazodjam el a kozmetikumformák között?

Ez talán a legfontosabb kérdés, amikor kencét akarsz tervezni. Mikor érdemes zselét vagy tonikot használni, mikor balzsamot, mikor emulziós krémet? Kell-e Cink-oxid egy deoba, vagy inkább keményítőt tegyek bele? Ha több tanfolyamon is voltál, vagy kutatsz a neten, ilyen, és ehhez hasonló kérdések ezrével merülnek fel.

Természetesen a cikk kereteit erősen szétfeszíti, hogy részletesen leírjam mikor milyen kozmetikumformát válassz. De ne keseredj el, a Házikence Tanoda ezen tanfolyamában részletesen elmagyarázom, hogy mikor mire van szükség, és ezt is, hogy hogyan érdemes őket elkészíteni

Azért néhány ökölszabályt ebben a cikkben is elmondok:

 • Az arc tisztításához egyáltalán ne, vagy csak kevés és jól kiválasztott tenzidet használj. Ha a szappanban hiszel, akkor rögtön utána használj valamiféle emulziós krémet az arcbőr védőrétegének táplálására.
 • Az (arc)bőr védőrétegét mindig táplálni kell, így akármilyen zsíros is a bőröd, mégis használj zsírtartalmú emulziós krémet legalább naponta egyszer!
 • A zselés arckrémeket főleg nyaranta szeretjük, de még ekkor se használd hosszú ideig kizárólagosan. A zselés krémekben semmi nem táplálja a bőr védőrétegét, így a bőr hidratáltságának romlásához vezethet kizárólagos használata.
 • Zsíros bőrre lehetőleg ne kenj kizárólag olajokból álló kozmetikumot. Ugyan vannak olyan gyártók, akik a tiszta olajjal történő arctisztítás hívei, és nekik általában jó tapasztalataik vannak a kencéikkel, mindig tudjad: ezek nagyon hosszan tesztelt speciálisan összeállított készítmények. Nagy hibát tudsz csinálni, ha megfelelő szaktudás nélkül próbálsz ilyesmit készíteni. Ha olajos lemosót szeretnél a zsíros bőrödre, készíts inkább emulziós krémet!
 • A zsíros krémeket, balzsamokat általában problémamegoldónak használjuk: ekcéma, bőrpír égési sérülések kezelésére kiválók lehetnek. Ne használd őket mindennapi bőrápolásra, kivéve ha nedves bőrre kened őket (pl tusolás után közvetlenül.

Nagyjából ezek a fő szabályai a kozmetikumformák kiválasztásának. Ha betartod őket, nagyon hatékony krémeket tudsz készíteni.

Milyen alapanyagokat használjak?

Az alapanyagok harmóniája és okos kiválasztása erősen hozzájárul ahhoz, hogy megfelelő minőségű és hatékonyságú kozmetikumot készíts. Nem jó az a kozmetikum, amibe, – az anyukám szavaival élve – a kiskertajtót is bepakolod, azaz amit minden szóba jöhető alapanyaggal telezsúfolsz. Az ilyen kozmetikum talán hatásos, de nem hatékony, azaz nem megfelelő benne az alapanyagok egyensúlya. Egy jól tervezett kozmetikumban minden alapanyag mennyisége jól meghatározott, a kozmetikum céljával, minőségével és az összeállítás elveivel összhangban van.

Ha részletesen meg akarod ismerni, milyen fajta alapanyagok kerülhetnek a kozmetikumokba, és hogy mibe mit érdemes beletenni, újra csak a Házikence Tanoda középső kencekészítő tanfolyamát tudom ajánlani. Ebben mindent elmondunk, amit egy hobbi kencekészítőnek az alapanyagokról tudni érdemes.

Néhány ökölszabályt az alapanyagokkal kapcsolatban:

 • A hatóanyagok adagja általában 1%, vonatkozik ez a hatóanyag-olajokra a vitaminokra és más koncentrált hatású anyagokra is. Természetesen akadnak kivételek, de általánosan igaz, hogy nem érdemes ennél többet adagolni belőlük a kencékbe, hacsak valamiféle speciális oka nincsen (pl. friss égésre csipkebogyó olajból akár 15% is adagolhatsz.)
 • Általában ne dadogj! Azaz ne tegyél több hasonló hatású hatóanyagot egy kencébe (csak ha különleges oka van). Pl. Ne tegyél argán olajat, shea vajat és tamanu olajat ugyanabba a kencébe, mert felesleges. Az egyik általában bőven elég, kivéve, ha valamiért extra hatékonyságra van szükséged.
 • Zsíros bőrre készült kencékbe ne legyen több a zsírfázis, mint 10-15%, és az főleg funkciós olajokból álljon (olyanból, aminek az emollient hatáson kívül másra is jó a bőrnek).
 • Minden kombinált vagy tisztátalan, komédókkal pettyezett, vagy részben problémás bőr zsíros bőrként kezelendő!
 • Száraz felületű bőr összetevőiben használd a hidratálás mindhárom eszközét: használj omega 3 zsírsavakban gazdag olajokat, használj emollienteket és glicerint vagy más vízmegkötő faktort a vizes fázisba!

Példa recept

Hogy elmagyarázzam, mire gondolok, megmutatom a fent említett pattanásos bőrre készült krém receptjének összeállítását:

Először a kozmetikumformát határozom meg. Legyen ez most emulziós krém, a bőr védőrétegét ápoló tulajdonságokkal.

A zsírfázis mennyisége legyen 15% (lást a zsíros bőrre vonatkozó alapanyag-szabályokat!)

Legyen benne

 • omega 3 zsírsav tartalmú olaj (gránátalmamag olaj), 1 %
 • legyen az emulgeátor a könnyű és matt felületet alakító plantemuls (4%)
 • legyen benne cetil alkohol az emollient hatása miatt (1%)
 • makadámiadió olaj a gyulladáscsökkentő hatás miatt legyen a maradék (9%)

A vízfázis mennyisége természetesen a maradék (84%)

Legyen benne

 • panthenol a gyulladáscsökkentés és a bőrregenerálás miatt (1%)
 • allantoin a komplex bőrtápláló hatása miatt (0,5%)
 • kamilla virágvíz a gyulladáscsökkentő hatás miatt (10%)
 • hammamelis víz az összehúzó hatás miatt (10%)
 • Glicerin a hidratálás miatt (8%)
 • a maradék víz (54,5%)

A maradék egy százalék álljon illóolajokból. A keverékben lehet teafa olaj, pálmarózsa olaj, muskotályzsálya illóolaj, geránium vagy ylang ylang, és levendula.

Sok sikert a további krémkeveréshez!