Blog

Érdekes információk és aktualitások a kozmetikum készítés világából
18 márc 2018

Gondolatok az iskoláról: Élet az iskola után

//
Hozzászólások: 0
/

Az iskola elkezdése és elvégzése után egy közösség tagja leszel! De sokszor hallottad már ezt a mondatot! Mindenféle iskolával kapcsolatban. De ez nálunk valóban igaz. Zárt Facebook csoportok alakulnak az évfolyamok elvégzőiből, szakmai és személyes barátságok alakultak nálunk. Ezek azok a dolgok, amire legbüszkébb vagyok amikor a Házikence tanfolyamokról kérdeznek. De persze az iskolavezetőkkel is szoros kapcsolat marad a vizsgák után. Segítünk benneteket tovább, mind szakmai életetekben, mind a vállalkozásindítással kapcsolatos problémák megoldásában. Egy olyan közösség részei lesztek, amely a legtöbb szakmai közösséggel ellentétben nem titkolódzó hanem valóban segítő, együtt gondolkodó és egymás tapasztalatai mindenki rendelkezésére állnak.

A cikkben két természetgyógyászt, Tündét meg Katát, és két kozmetikai vállalkozót, Vikit és Mariannt kérdeztünk (vállalakozásuk különböző szakaszaiban tartanak), hogy meséljenek, milyen az élet az iskola elvégzése után.

Új életszemlélet

Az iskolában természetesen az én életszemléletemet igyekszünk követni, melynek jelszavai az elfogadás és a felelősség. Azaz fogadd el a másikat olyannak amilyen, és vállalj felelősséget a döntéseidért. Mindkettőben segítséget nyújtunk. A csoportokba nagyon sokféle ember jár, és bár legtöbben valamennyire a természetes kozmetika hívei, de a határok természetesen mindenkinek máshol húzódnak. Az iskolában kiderülnek ezek a különbségek. A gyakorlatokon mindenkinek az egyéni szabályrendszere alapján értékeljük a munkáját. Viszont a tudás segítségével mindenki megismeri a saját szabályrendszerének határait, dilemmáit, és a többiekét is. Így segítünk megismerni és elfogadni a természetes kozmetika különféle irányzatait és a bennük rejlő kompromisszumokat. És segítünk abban is, hogy kialakíthasd a saját szabályrendszeredet.

Ahogy Kata fogalmazta:

Mielőtt a Házikence iskolába kerültem volna megjártam több tanfolyamot, de egyiken sem tapasztaltam ilyen nyitott hozzááállást a kérdésekhez, és ilyen rendszerezett tudásátadást, mint itt. Most már tudom, hogy mit jelent hivatalosan az, hogy „Biokozmetikum” és hogy ehhez képest a saját praxisomban milyen alapanyagokat engedek meg magamak, és miket kerülök el ilyen vagy olyan okokból. Ha mégis, valamilyen speciális ok miatt (pl. a vendég igénye) eltérek ettől, tudom, hogy hogyan tegyem, és milyen kompromisszumot hoztam, illetve, hogy milyen veszélyekkel járhat ez, amiről szükség esetén a vendéget is tájékoztatom. Nagyon jó, hogy ilyen biztonsággal el tudok igazodni a kozmetikum alapanyagok között!

A vásárlóid és vendégeid jobb megismerése, és igényeik kielégítése

Ahogy a hallgatóink a saját meggyőződésükhöz és választásaikhoz közelebb jutnak, úgy jobban megismerik és elfogadják a vásárlóik és vendégeik igényeit is. Hiszen az iskolások is alig különböznek náluk: Vannak köztük olyanok, akik tényleg csak saját készítésű kozmetikumot használnak a mindennapokban, de nagyon sokan vannak olyanok is, akik arról számolnak be, hogy „ bár nagyrészt saját készítésű kozmetikumot használok, de az a Lush szappan az illatával…” vagy „ az a csoda szilikonos hajvégápoló…” Náluk jobban senki sem tudja, hogy miért olyan kifogásolhatók ezek, de azért mindenki elfogadja, hogy ésszerű keretek között, de a vásárlóközönséged igényei alapján szükség lehet efféle termékekre is. Ahogy Mariann írja:

Már az oktatások során is kaptam egy képet olyan kozmetikai igényekről, trendekről, amik tőlem alapvetően távol állnak – ugyanakkor beláttam, hogy mégsem hagyhatom őket figyelmen kívül, ha értékesítési céllal is szeretnék természetes kozmetikumokat előállítani. Ilyen módon saját körbe fogadtam egy-egy termékcsaládot vagy épp a határra toltam egyes csoportokat, amik vélhetően csak a kőkeményen zöld vonalas termékhasználóknak okozna örömet. Emlékszem, az iskolába azzal a sziklaszilárd elképzeléssel mentem, hogy két készítmény SOHA nem fog megszületni a kezeim alatt: a szappan és a szemránckrém. Ahhoz képest, hogy akkor még több perces monológom is volt az ellenállásom megindoklására, az olívaolajos-sheavajas krémes szappan azóta a portfólióm darabja, az algakivonatos-vadrózsaolajos “Szarkalábhessegető” szemránckrém pedig a következő kör része lesz 🙂

Természetesen még jobban igaz ez a természetgyógyászok vendégkörére: A vendéged csak olyan kozmetikumot fog magára kenni gyógyulási céllal, amit amúgy is használna. Az nagyon jó, ha olyan kozmetikumot tudsz a kezébe adni, ami minden szempontból jobb, mint a bolti, legyen a bolti bármilyen luxusminőségűre tartott kozmetikummárka, vagy akár a természetes kozmetikumok legszigorúbb szabályrendszerét használó termékcsalád.

Új eszköztár a gyógyításhoz

Akár vállalkozást tervezel, akár természetgyógyász vagy, mindenképpen fontos, hogy akár saját magad, vagy a családod körében, de főként a természetgyógyász praxisban új, és könnyen használható gyógymódokat tanulsz. Tünde a következőképp fogalmazta ezt:

Az iskola befejezése óta kialakítottuk a krémlaborunkat. Már nem csak teákat gyártunk, és adunk el a vendégeinknek, hanem krémeket is. Ezek egy része készen várja őket a polcon, más részét helyben keverjük alapkrémekből, megfelelő, speciális hatóanyagok adagolásával. Az iskolában hatalmas tudásbázist kaptunk ehhez, ami nagyon könnyen, s azonnal átvihető a gyakorlatba.

Segítség a vállalkozás indításához

Az iskolásainkat természetesen az iskola befejezése után sem hagyjuk magukra. Három módon is segítünk:

A kész kozmetikumreceptjeidet többször átnézhetjük együtt, javaslatokat teszünk az ésszerűsítésre, a kozmetikumformára, állagra, egyszóval segítünk a terméket piacképessé tenni.

Mariann írja:

Saját irányom afelé, hogy átlagostól eltérő, speciális igényekre tervezzek kozmetikumokat, kezdettől fogva nagyon szilárdan megvolt. Az viszont, hogy a számtalan gyógynövényfókuszú receptem közül mivel érdemes igazán foglalkozni a Boróka portfóliójában, csak a Veletek történt személyes konzultációk / gyakorlati napok után tisztult le igazán. Ugyanígy a beszélgetések mentén korrigáltam, kísérleteztem tovább egy-egy bőrápoló  termék összetevőinek arányával, mely eredményeként született meg aztán a végleges receptúra.

Több módon is tudjuk támogatni a vállalkozás szakmai építésének folyamatát, segítünk az engedélyeztetési folyamatban a dokumentációk elkészítésében és megvédésében.

Viki véleménye:

A vállalkozás indításához az üzleti tanfolyamon gyakorlatilag kaptunk egy sorvezetőt, ami felkészített az ügyintézés minden szakaszára. Ezen tudás ismeretében könnyen és gyorsan, zökkenőmentesen ment a hivatali ügyintézés, a műhely kialakítása és berendezése, és a termékek engedélyeztetése is. Nagy segítség, hogy Vikit és Györgyit az iskola végeztével is bármikor bármilyen kérdéssel fel lehet hívni, és minden helyzetre van megoldási javaslatuk.

Tapasztalatunkkal segítjük utatokat a hivatalok útvesztőjében, a műhelyberendezés és a termékek gyártástechnológiájának kialakításában:

Most újra Viki szavait idézzük:

A Házikence Tanodában összegyűlt egy nagyon nagy tudásbázis, amit Viki és Györgyi részben saját tapasztalatból, részben pedig az iskola volt tanulóinak tapasztalataiból áll össze, és ez nagyon nagy segítség, hiszen sokféle helyzetre tudnak megoldást javasolni. Emellett emberileg is mindig mellettem állnak, támogatnak, bíztatnak és ötletekkel látnak el.

és Mariann:

A Tanoda Torma Vikije nemcsak elkészítette a Termékinformációs Dokumentációt, hanem Györgyivel együtt a mai napig gardírozzák a forgalmazás felé tett lépéseimet: a tapasztalatuk, gyakorlatiasságuk pillanatnyilag a legnagyobb segítség számomra. S ha szubjektív élmény is említhető a szakmai részeken túl, a kozmetikai vállalkozás elindításával járó nem kevés munka terhe ráadásul kevésbé érezhető számomra annak a baráti légkörben köszönhetően, ami hámunk körül valahogy olyan természetesen könnyedén jelen van

Új barátok

Ez mind a négy volt hallgatónk számára a legnagyobb élmény. Ők is, de mások is arról számoltak be, hogy zárt FB csoportokban tartják egymással a kapcsolatot, vagy napi telefokapcsolatban maradtak évfolyamuk egy-két tagjával, akivel együtt dolgoznak mindkettőjük vállalkozásának építésén.

De hallgassuk őket:

Kata:

Nagy segítség a munkámban, hogy mindig van olyan ember, akit tanácsért hívhatnék egy-egy komplexebb probléma esetén. A csapatunkban volt aromaterapeuta, parfümkeverő, fitoterapeuta, akik segítenek egy-egy érdekes vendég kezelésének átbesélésében. Ők is gyakran elmondják nekem a felmerülő problémáikat, együtt könnyebb agyalni a megoldáson.

Viki

A csoporttársak közül párral kialakult egy egymást támogató és inspiráló közösség, az iskola összehozott olyan emberekkel, akik mind érdeklődnek a kozmetikumkészítés iránt, de mind más irányból közelítjük azt meg, így jól kiegészítjük egymást.

Összességében: szakmaibb hozzáállás

Minden hallgatónk beszámol arról, hogy az iskola után magabiztosabban, és nagy szakmai tudás birtokában tervezik meg a kozmetikum-portfóliójukat. Gyakran halljuk tőlük, hogy mielőtt eljöttek volna, nem is gondolták, hogy a kozmetikum-készítés tudomány, és hogy ennyi lehetőség nyílik benne a szakmai gondolkodásnak.

Ahogy ők mondják:

Mariann:

Szerettem volna egy erős, szakmai alapot a legkülönfélébb kozmetikai készítmények elkészítéséhez. Ezt olyan módon kaptam meg, ami az elmélet mellett a gyakorlatiasságra, ésszerűségre irányult és az egész tanítási ciklusunkat átszőtte egy számomra addig ismeretlen szemléletmód. Ennek fényében leginkább azt mondanám, hogy egy komplex, rétegzett tudásanyagot kaptam, ami a mai napig a bázisom.

Viki:

Az volt az elvárásom, hogy megtanuljam elkészíteni a háztartásomban használt testápoló és tisztítószerek teljes skáláját, illetve hogy a tervezett vállalkozásomhoz megszerezzem a szükséges tudást és magabiztosságot. Mind a két elvárás maximálisan teljesült, a két iskola megadta azokat az alapokat, hogy most már magabiztosan állítok össze saját recepteket és készítek el mindent amire szükségem van, a vállakozás indításához pedig még annál is sokkal több támogatást kaptam, mint amire számítottam. Ráadásul a csoporttársak közül párral kialakult egy egymást támogató és inspiráló közösség, az iskola összehozott olyan emberekkel, akik mind érdeklődnek a kozmetikumkészítés iránt, de mind más irányból közelítjük azt meg, így jól kiegészítjük egymást.

 

Tünde:

Jól működő természetgyógyász vállalkozásomhoz kerestem még egy lábat. Sok olyan betegségfajta van, amit sokkal hatékonyabb s látványosabb kozmetikumokkal kezelni, mint teákkal. És sok olyan növényi hatóanyag is van, amely gyógyító hatású, de a hagyományos fitoterápia nem fektet elég hangsúlyt a használatának megtanulására. Az iskolának köszönhetően ma már rutinszerűen párosítom a gyógynövény-kivonatokat a növényi olajokkal, és az egyszerűbb illóolajokkal is. Ma már a gyógykrémeket úgy áruljuk, mint régen a gyógyteákat: minden vendégünk megtalálja a saját bajára valót kicsi boltunkban.

Kata:

A fitoterápia mindig is érdekelt. A kencekészítés boszorkánykonyhája a nagyanyám körömvirágos kréme óta erősen vonzott. Ezért is jártam végig sok kencekészítő iskolát, hogy megtanulhassak valamit ebből a tudományból. De mindenhol konkrét recepteket kevertettek össze velünk, minimális tudás-átadással. A Házikence Tanodában a suli elvégzése után tényleg tudtam krémeket keverni. A vendégeim fantasztikus visszajelzései csak még jobban bátorítottak. Ma már tudom, hogy milyen bőrtípusra milyen kencét adjak, hogyan állítsam össze a különböző bőrtípusokra azokat az alapkrémeket (nekem 6 alapkrémem van), amikhez a hatóanyagot percek alatt hozzákeverve minden vendégemnek személyre szabott aromaterápiás-gyógynövényes krémet ajánlhatok. Ezeket a krémeket ráadásul a vendégeim is szívesebben használják, mint az eddigi olajaimat. Nagyon örülök, hogy idetévedtem.