Blog

Érdekes információk és aktualitások a kozmetikum készítés világából
23 febr 2018

Ti kérdeztétek: Mit tanulhat egy kozmetikus a kencekészítőktől?

Én magam is sokat gondolkoztam már ezen a kérdésen. És persze tanítványokat is kérdeztünk már erről. Az iskolában megfordult már néhány kozmetikus. Ők mindig arról számoltak be, hogy az iskolában már nem tanulnak kencekeverést, és a piacon csak nagyon drágán lehet az érzékeny bőr számára is hatékony készítményekhez hozzájutni. Az ő minőségük is gyakran változik. Erre keresnek megoldást nálunk.

De aktuális kérdésünk Maya tollából származik ezen a héten:

„Egyik vendégem tegnap azzal jött a kozmetikámba, hogy magával hozta a saját maga által készített kozmetikumokat. Azt mondta, hogy ezt a kezelést magának állította össze, és próbáljam ki rajta. Kicsit meglepődtem, de természetesen teljesítettem a kérését. Bár a kencék nem mindig olyanok voltak, amihez én hozzászoktam, de a hatásuk fantasztikus volt. Még egyetlen gyártó termékeivel sem sikerült olyan széppé varázsolni ennek a vendégemnek a bőrét, mint a saját készítményeivel. Kérdeztem, hol tanulta a krémkészítést, azt mondta nálatok, és azóta is sokat hozzáolvasott. Engem azonnal meggyőzött.

De tudod, az élet a kozmetikában kicsit más. Nekem nincs időm krémeket kevergetni, így is reggel 10-től néha este 11-ig dolgozom. Mégis: a hatás magáért beszél. Van néhány nagyon érzékeny bőrű vendégem, akiknél még egyetlen kezelés sem vált be igazán. Van esetleg valami javaslatod, hogyan tudnám az általad tanított dolgokat beleilleszteni ebbe a mindennapi rohanásba?”

Kész kozmetikumok vagy személyre szabott kezelések?

A kész kozmetikumokat úgy készítik, hogy a lehető legtöbb ember számára hatásosak legyenek. Természetesen kevés hatással tudnak lenni a vendégek egyénileg problémás bőrére. Főleg az igazán problémás és érzékeny bőrű vendégek esetén. Ezért is lenne fontos, hogy legalább az ő számukra személyre szabott, az ő bőrükre egyénileg összeállított kozmetikumokat használjunk.

A legtöbb kozmetikus igyekszik így dolgozni. kiválaszt két-három gyártót, és addig kevergeti a termékeket, míg megtalálja a vendég bőréhez ideális megoldásokat. Persze közben eleinte hibázik, de aztán ahogy megismeri és tapasztalatot szerez bizonyos termékek tulajdonságaiból, egyre megbízhatóbban tudja őket használni.

Ezek bizonyos fokig már személyre szabott kezelések. De még messze nem követik azt a változatosságot, ami a kozmetikumok sajátja. És mivel az azonos árkategóriájú kozmetikumok gyakran nagyon hasonló alapanyagokból készülnek, így igazi változatosságot a gyártók váltogatása sem mindig jelent.

Hogyan használj a kozmetikádban valóban személyre szabott kozmetikumot?

Arra, hogy minden vendégednek valóban személyre szabott kozmetikumot készíts, a kozmetika mindennapjaiban valóban nincs idő. Arra azonban igen, hogy gyártsál néhány alapkencét, lemosó tejet, pakolást, arcradírt, hámlasztót, és azokat néhány csepp hatóanyaggal a vendég számára helyben egyedivé tegyed.

Ez a módszer nem vár tőled túl sok plusz-munkát. Egy kilónyi (fél kilónyi, 100 ml egyre megy) alapkrém elkészítésére, ha az alapanyagok kéznél vannak, kb. fél óra elég. Szakszerű kezelés mellett ezek a kencék egy évig is elállnak, így átlagosan hetente kb. egyféle krém utántöltésére lesz szükséged.

A hatóanyagok pedig végtelenül változatosan hozzáférhetők a kozmetikai webshopokból. Egyetlen csepp a tenyeredbe, plussz a kiválasztott alapkrém, és már kész is a személyre szabott kezelés. Ezt csinálják a Panaromos mesterkozmetikusok is az illóolajaikkal. Csak te az illóolajok mellett más hatóanyagokhoz is hozzá tudsz férni, ha jól kitanultad őket. Ha arra van igény, pillanatok alatt egész hatóanyag-koktélokat alkalmazhatsz, személyre szabottan, egyetlen perc gondolkodás után.

Hol tudod elsajátítani ezt a tudást?

Ahhoz, hogy egy ilyen kozmetikát működtetni tudj, ahhoz persze tudás kell. Komoly szakmai tudás. Ennek egy része a kozmetikusnál már kéznél van: a bőr, bőrtípusok a bőr működése, és a rájuk ható kozmetikumok tapintása, ízlelése a kezükben van. De a saját krém tervezéséhez szükség van a hatóanyagok pontos ismeretére, adagolására, az illóolajok, növényi olajok, esetleg gyógynövény kivonatok kezelésére, alkalmazására. Ehhez sok kencekszítő iskola nyújthat valamiféle segítséget. De legrészletesebben, a kozmetikára kihelyezett módon a Házikence Tanoda kence és szappankészítő iskolája segít hozzá ahhoz, hogy rendszerezett és bővíthető tudást szerezz a kozmetikumok és a hatóanyagkoktélok tervezéséhez.