Blog

Érdekes információk és aktualitások a kozmetikum készítés világából
8 febr 2018

Személyes kozmetikumok: Miért jó az aromaterapeutának a kozmetikumkészítés?

Aromaterápiás krém, amely a bőrproblémákat éppúgy megoldja, mint a krónikus hasfájást? Bizony nem egyszerű feladat. Az aromaterápiás webshopok ugyan gyakran árulnak alapkrémet, vagy alapzselét is, amibe csak a személyre szabott illóolajat kell beletenni, és kész is a kezelés. De mi van a többi alkotóelemmel? Készíthető olyan kozmetikum, ami nemcsak a szervezet lelki problémáit, hanem a bőr, az arc szépségét is befolyásolja? Ami olyan növények gyógyító erejét is használni tudja, amik nem illatosak? A következőkben az ilyen krémek készítéséről ejtünk majd néhány szót.

A gyógynövények eszköztára

Az aromaterápia hihetetlenül gazdag eszközkészletet nyújt a gyógyító számára. Komplex és gazdag hatóanyagkészlete segítségével szinte bármilyen baj enyhülését el tudjuk érni vele. De persze azért az ő hatásukat is bőven fokozhatjuk még, ha a hatóanyagkészletünket kitágítjuk a növényi olajok, vagy gyógynövényfőzetek, de akár a modern növényi alapú hatóanyagok világa felé is.

Mit szólnál, ha bekerülne a gyógyító készletedbe a körömvirág. Vagy a homoktövis. Mit szólnál a csipkebogyóhoz? és az acmella? De megemlíthetnénk akár a hialuronsavat is.

Ezek mind olyan növények, amik a szigorúan vett aromaterápia eszköztárából teljesen hiányoznak. Persze az aromaterapeuták ezen növényeket, vagy legalább egy részüket ma is aktívan alkalmazzák. Vivőolajaik gyakori tartozéka a csipkebogyó, a sárgabarackmag, vagy akár a makadámdió olaj is. Olyannyira, hogy a mai aromaterápia könyvek nagy része külön fejezetet szentel a hordozó olajoknak is.

De azért jócskán marad még ki olyan gyógynövény, ami bizonyos bajok megoldásában segítene. És sajnos előfordul olyan betegségfajta is, amire az aromaterapeuta is széttárja a kezét: itthon hozzáférhető illóolajokkal nehezen kezelhető néhány komoly problémát okozó betegség. Bizony az ekcéma, vagy a psoriázis enyhítéséhezjobb, ha fitoterapeutához, vagy homeopata orvoshoz fordulunk, mert az illóolajok önmagukban nehezen tudnak megbirkózni ezen tünetek nagy részével.

Az aromák bejuttatása a bőrbe és a bőrön túlra

De még egy kérdést fel kell tennünk az aromaterápiás gyógyítással kapcsolatban: vajon tényleg a hordozó-olajból és illóolajokból álló kozmetikumforma a legjobb módja az illóolajok célba juttatásának? Valóban tényleg így jutnak be legjobban a szervezetünkbe, ahol tényleges hatásukat kifejtik, vagy ez még fokozható? Vajon minden felhasználó használni is fogja azokat az illatos olajokat, amiket a kezükbe nyomunk?

Ez talán elsőre több kérdésnek tűnik, de valójában mind ugyanarra mutatnak: Vajon érdemes-e egy aromaterápiás kezelés során a kozmetikumformát is váltogatni? Vajon érdemes lehet-e a tonikokat, arckrémeket, vagy éppen testápolókat belekeverni az aromaterápiás kezelésekbe. Működhet-e egy aromaterápiás fürdő együtt egy fürdősóval vagy netán fürdőtejjel?

Az aromaterápiás kozmetikusok sikere talán arra utal, hogy érdemes lehet egy aromaterapeutának ilyen irányban is gondolkodni.

Ezek kívül is van három fontos ok, amiért a természetgyógyásznak is érdemes megtanulni a kencekeverést:

  • A modern kozmetikumtervezőnek számos olyan alapanyag, hatóanyag áll rendelkezésére, ami egyes tünetek kezelését segíti.
  • A modern kozmetikumok alapanyagai között számos olyan felszívódást könnyítő, bőrbarát és természetes forrásból származó alapanyagot találunk, amik segíthetnek az illóolajok komponenseinek nagyobb mennyiségben átjutni a bőrön, így erősebb hatású készítményeket készíthetünk.
  • Manapság az emberek nagyon kényelmesek. Nehezen tudunk nekik olyan készítményt adni, amiről biztosak lehetünk, hogy tényleg használni is fogják. Vajon igaz lenne ez akkor is, ha a kezelésedet egy olyan kencébe kevernéd bele, ami látszólag 10 évvel megfiatalítja az arcát?

Alapkrémek használata

Az aromaterápiás boltok és webshopok nagy részében van egy vagy kétféle alapkrém, és/vagy zselé, amibe csak bele kell keverni az illóolajokat, és kész is a kezelés. De ezek a krémek noha eléggé megkönnyítik az aromaterapeuta munkáját, közel sem olyan széles körűen használhatók, mint amennyire gyakran szükség lenne. A kozmetikumokat készíteni tudó aromaterapeuta nagyon megkönnyítheti a hozzá tanácsért fordulók életét.