Karácsonyi ajándékötletek: Szappanok
Mostantól kezdve karácsonyig minden héten megosztunk veletek néhány receptet és ötletet, amit a családtagjaitok, barátaitok számára a karácsonyfa alá kerülhet.
Mivel a szappanoknak érni kell néhány hetet az ajándékozás előtt, ezért a rovat első számában ezek kerültek elő. Öt különleges szappan készítését mutatjuk be nektek. Ezek között vannak egyszerűbbek és bonyolultabbak, de kis szappankészítési gyakorlattal a leírás alapján az összes szappan a fa alá kerülhet.
Csigabiga szappan
Szappanrecept:
- 300 g kókuszvaj
- 100 g sheavaj
- 200 g sárgabarackmag olaj
- 300 g napraforgóolaj
- 100 g ricinusolaj
- 138 g NaOH
- 360 g víz
- 10 ml illóolaj, vagy 3 ml illatolaj ízlés szerint
- színezék
Készítsd el a szappant a szokásos módon. Ez a szappan egyszínű masszából készült, de készíthető márványosan is, és akkor még izgalmasabb mintája lehet. Öntsd tömbformába
A készítés másnapján, ha már kivehető már a szappanformából, akkor vedd ki. Gyúrd össze, mintha a gyerek gyurmája, vagy valami tészta lenne. Mikor teljesen homogénnek, és rugalmasnak érzed, műanyag nyújtófával nyújtsd ki 0,5-1 cm vastagra, mintha pogácsa (vagy kakaóstekercs) lenne. Azután tekerd fel. Az legbelső spirált tekerheted szorosan is, akkor igazi tekercs lesz, de izgalmasabb talán, ha ilyen lazára hagyod, mint a képen látszik.
Miután a tekercs elkészült, csak vágd fel egyenletes vastagságú szappanokra, és hagyd tovább érni.
Vigyázz! a friss szappant kesztyűben gyúrd, és nyújtsd ki!
Márványos szappan mézeskalács illattal
Szappanrecept:
- 300 g kókuszvaj
- 200 g sheavaj
- 100 g mandula olaj
- 100 g oliva olaj
- 200 g napraforgóolaj
- 100 g ricinusolaj
- 139 g NaOH
- 360 g víz
- 1 tk mézeskalács fűszerkeverék
- 1 ek. kakópor
Készítsd el a szappanmasszát a szokásos módon. Felezd el, és színezd két különböző színre. Öntsd tömbformába, felváltva, egymás után több rétegben. Majd fogj egy villát, és egy – két határozott mozdulattal keverj vele a masszába. Ezután a szokásos módon hagyd a masszát megszilárdulni, majd vedd ki a formából, és vágd fel. Ezután érleld a szokásos módon.
Körömvirágos szappan
Szappanrecept:
- 250 g kókuszvaj
- 250 g sheavaj
- 400 g oliva olaj
- 100 g ricinusolaj
- 138 g NaOH
- 360 g víz
- 10 ml geránium illóolaj
- 2 ek körömvirág szirom
A szárított körömvirágtól nagyon szép lesz a szappan. A sárga szirmocskák nemcsak egészségesek, de nagyon jól mutatnak becsomagolva is. De más anyagokat is választhatsz a díszítéshez. A mák, a napraforgószirom, a levendulavirág, a morzsolt zöldfűszerek mind kiváló és gyönyörű radírozós szappan alkotórészei.
Készítsd el a masszát a szokásos módon, majd keverd bele a körömvirág szirmokat. A szirmok beleöntése után már csak kanállal keverd a masszát. Ezután öntsd tömb- vagy muffinformába.
Kezeld a szappanokat tovább a szokásos módon, kivétellel, darabolással, és az éréssel.
Levendulabokor szappan
Szappanrecept:
- 200 g kókuszvaj
- 300 g sheavaj
- 400 g napraforgóolaj
- 100 g ricinusolaj
- 138 g NaOH
- 360 g víz
- 10 ml levendula illóolaj
- 1 mk lila mica por, vagy kármin festék
Előkészületek: Keress otthon egy olyan drótdarabot, ami kb. fél méter hosszú, és műanyagbevonatú, vagy rozsdamentes acélból készült. Hajlítsd meg U alakban úgy, hogy a tömbformád hosszabbik oldalával egyező hosszúságú legyen, és a két vége kilógjon a formából, hogy azon meg tudd fogni. Jelölj be egy -egy pontot a tömbformád mindkét rövidebbik oldalán.
Szappanöntés: Készítsd el szokás szerint a szappanmasszát. Oszd két felé. Mindkettőbe tegyél illóolajat, és az egyikbe a színezéket.
Öntsd alulra a fehér réteget, majd óvatosan egy kanál hátuljára öntve öntsd rá a lilát, hogy a két massza ne keveredjen. Ezután vedd elő a drótot, és párhuzamosan a massza hosszabbik oldalával told le a massza aljára, a forma fala mellett. Óvatosan húzd arra a pontra, amit a rövidebbik oldalon kijelöltél, majd egy határozott mozdulattal felfelé húzd ki a masszából a drótot. A műveletet ismételd meg különböző irányokba.
Ezután a szokásos módon másnap vedd ki a szappant a formából darabold fel, és hagyd érni.
Zabpelyhes kurkumás mézes szappan
Szappanrecept:
- 150 g kókuszvaj
- 225 g sheavaj
- 150 g napraforgóolaj
- 187,5 g olivaolaj
- 37,5 g ricinusolaj
- 103,5 g NaOH
- 270 g víz
- 1,5 ml mézes illatolaj
- 1 ek zabpehely
- 50 g kókuszvaj
- 75 g sheavaj
- 50 g napraforgóolaj
- 62,5 g olivaolaj
- 12,5 g ricinusolaj
- 34,5 g NaOH
- 90 g víz
- 0,5 ml mézes illatolaj
- 1 mk méz
- 1 mk kurkuma
- 1 tk kakaópor
Előkészületek: Béleld ki a szappanformádat buborékos fóliával. Vágjál le egy darabot a tetejére is!
Szappanöntés: Készítsd el a szappanmasszát a zabpelyhes szappanmasszát a szokásos módon, és öntsd ki a kibélelt formádba. Hagyd egy kicsit sűrűsödni a masszát, majd egy kanál hátuljával formázd jó egyenetlenre a tetejét.
Szórd meg egyenletesen kakaóporral (egy teaszűrőből a legegyszerűbb), majd néhány spricc alkohollal áztasd át a porréteget.
Keverd össze a mézes masszát is, és öntsd a forma tetejére. Végül tedd a tetejére a maradék buborékfóliát!