Blog

Érdekes információk és aktualitások a kozmetikum készítés világából
9 okt 2017

Ti kérdeztétek: Mely kemikáliák félelmetesek a kozmetikumokban?

//
Hozzászólások: 0
/

Két héttel ezelőtti cikkem után felháborodott levelet kaptam Katától. Ezt írta: „ Mindenki tudja, hogy vannak félelmetes kemikáliák a kozmetikumokban. De miért nem írod le nekünk, hogy mik ezek? Már olvastam több ilyen cikket, de Te vagy az igazi vegyész!”

Elgondolkodtam. Tulajdonképpen írtam már egyszer ilyen cikket, méghozzá elég hosszút. Másrészt pedig olyan nehéz megmondani, hogy melyik az a kemikália, ami tényleg veszélyes…

Félelmetes kemikáliák?

A kemikáliák tényleg félelmetesek. Azért azok, mert nem ismerjük őket. Csúnya, hosszú kémiai nevek mögé bújnak, amiket nem értünk. Nevük alapján nem tudjuk elképzelni, mire valók. Műviek, ismeretlenek, kémiai dizájn alapján készültek. Nem tudjuk, a szervezetünk mit tud kezdeni velük.

Pedig ezek a kérdések valójában elég jól tisztázottak. Termékek engedélyeztetése közben tapasztaltam, hogy az EU-ban és az USA-ban dolgozó hivatalos kémiai bizottságok nagyon sok tudományos eredményt összesítenek, és folyamatosan vizsgálják a kozmetikai alapanyagok biztonságosságát. Nem is kerülhet úgy kozmetikai alapanyag forgalomba, hogy szigorú vizsgálatoknak meg ne feleljen.

Ami viszont mindig hiányzik, az a hosszú távú hatások vizsgálata, és a halmozódó anyagok kölcsönhatásainak kutatása.

Ez azt jelenti, hogy azok a kozmetikai alapanyagok, amik a kozmetikumokban nélkülözhetetlenek (mint pl. a cocamidopropyl betain nevű tenzid, ami a legtöbb tisztálkodószerünkben megtalálható), akár egész életünkben is elkísérhetnek bennünket. Őket naponta többször is használhatjuk (A példánkban naponta kétszer fürdünk a tusfürdőnkkel, egyszer a samponunkkal, és még az arclemosónkben is lehet belőle valamennyi). Ilyen évekig, nagy gyakorisággal használt anyagok lebomlási maradványai évtizedek alatt feldúsulhatnak a szervezetünkben, többlet-munkát okozva testünk raktározó egységei számára.

Minden kemikália félelmetes?

Természetesen nem. Hiszen a legtöbbjük nem is szívódik fel a bőrünkbe, és semmilyen anyagcsere folyamatban nem vesz részt. Ezek az anyagok a bőr természetes hámlásával együtt maradéktalanul eltűnnek a bőrünk felszínéről. Persze túlságosan sokat belőlük sem érdemes használni. De pont ezek a kozmetikai alapanyagok azok, amik végtelen változatosságban találhatók a modern kozmetikumokban, így a felhalmozódásuk veszélye is meglehetősen kicsi.

De még azok között is, amik biológiai kölcsönhatásba lépnek a bőrünkkel, sokról már hosszú távú és nagy populáción kipróbált tapasztalatunk van. Vegyük példánk az E vitamint. Most talán azt gondolod, hogy „ó az egy természetes anyag”, de a természetben bizony százszor kisebb mennyiségben van jelen, mint a kozmetikumainkban. Ráadásul zsírban oldódó vitamin, úgyhogy még a feldúsulás veszélye is fenyegethet.

De az E vitaminról ide s tova egy évtizede tudjuk, hogy nem túladagolható, teljesen ártalmatlan kozmetikai alapanyag. Használják is elég gyakran mindenféle kozmetikumban antioxidánsként.

Környezetvédelem

De a kozmetikumokban lévő kemikáliák természetesen nem csak a saját szervezetünkre veszélyesek. Használatuknak vagy kerülésüknek környezetvédelmi okai is lehetnek. Évente nagyon sok kozmetikum kerül a hulladék közé. Ezek nem újrahasznosíthatók, így a benne lévő anyagok a természetbe kerülnek vissza. Vannak köztük olyanok (mint a szilikonok), amik akár évtizedekig is változatlanul maradnak meg a környezetben, így szennyezve azt.

Ezért nyugodtan sorolhatjuk a veszélyes kemikáliák közé azokat, amik ugyan a bőrünkre ártalmatlanok, de a környezetünket veszélyeztetik.

Legózott molekulák

Vannak olyan kozmetikum alapanyagok, amik természetes alapanyagokból, könnyen bontható, szervezetünk által jól ismert kötéssel épülnek fel. Ilyen például a coco-glücoside, hogy egy másik tenzidről is beszéljünk. Ez egyetlen anyag, de kémiai felépítése alapján a kókuszvajból és cukrokból maradéktalanul előállítható.

Az ilyen anyagokról mindenki azt gondolja, hogy szervezetünkben az alapanyagaira bomlik (tehát kókusz-zsírsavra és cukorra). Lebontó enzimeink mindkettőt jól ismerik, így a szervezetünk hasznosítani tudja őket. Ezek tehát nem félelmetes kemikáliák tehát.

Honnan tudhatom, hogy egy kemikália veszélyes, vagy nem?

Sajnos ehhez nagy tárgyi tudás kell. Méghozzá hozzáértőtől szerzett, komoly, megalapozott tudás. Hiszen a kemikáliák neveit kis tanulással meg lehet érteni, veszélyességüket meg lehet jól saccolni. Ráadásul az INCI lista alapján a mennyiségüket is jól meg lehet saccolni egy kozmetikumban.

Ezt a tudást nálunk is elsajátíthatod, Az INCI kód megértése tanfolyamunkon.

Hogyan válassz kozmetikumot

Lehetőleg olyan kozmetikumokat válogass össze magadnak, amikben a tartósítószer, a tenzidek, vagy az emulgeátorok változatosak. Ne legyen ugyanaz az anyag több mint két-három kozmetikumodban. Ekkor elkerülheted a feldúsulás veszélyét, és csökkentheted a mellékhatások kockázatát.