Blog

Érdekes információk és aktualitások a kozmetikum készítés világából
12 aug 2017

Ti kérdeztétek: Becsapósak a gyógynövényes krémek?

„Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de én teljesen kiábrándultam már a gyógynövényekből” írja egyik olvasónk a múltkori vadgesztenyés cikk után.

„Elolvasom a neten, hogy mire jók, és esküszöm, nem várok tőlük többet. De a fekete nadálytő krém nem enyhíti a térdfájásomat, és nem is gyorsítja a gyógyulást, a körömvirágos krém nem segíti a sebgyógyulást, az árnikás krémnek alig tapasztalok gyulladáscsökkentő tulajdonságát. A legtöbb barátom használja ezeket a krémeket, de leginkább csak alibiből, hogy úgy érezze megtett mindent, hogy kezelje a bajt. Persze, ha nagyon fáj, inkább orvoshoz mennek. Te mit gondolsz erről?”

Nagyon szókimondó levél…

… de sok igazság van benne. Én is tapasztalom a benne leírt jelenségeket. Azt is, hogy az emberek használják a gyógynövényes krémeket, azt is, hogy alig használnak valamit, és azt is, hogy az emberek nagy része már kiábrándult belőlük. „Halottnak a homlokcsók” szokta mondani az anyukám. De azért megszállottan használja őket. „Két fájdalomcsillapító pirula után már a fekete nadálytő krém is használ” szokta mondani néha.

De az utóbbi években már volt néhány meglepő élménye. Amikor ráesett a kezére a vonaton, és az általam készített gyógynövényes kence rendbe hozta. Vagy amikor a lányom esett le a hintáról, és a cickafark-kamilla főzet két nap alatt lehúzta a duzzanatot. Elkerekedett szemmel nézett, és legyintett, hogy „azért a nagyanyáink se voltak teljesen hülyék…”

Használnak a gyógynövények?

Természetesen igen. Értő kezekben, és megfelelő koncentrációban, keverékekben. A javasasszonyok maguk gyógyították minden betegüket, és személyre szabott készítményeket adtak nekik. Nemcsak a testet, a lelket is gyógyították.

Manapság már nem ez történik. Hozzászoktunk a gyógyszerekhez. Az Algopyrin mindenkinek (vagy legalábbis az emberek többségének) csillapítja a lázát, és enyhíti a fájdalmait. Valami hasonlót várunk el a gyógynövényektől is. Bekenem magam egy kis gyógynövényes krémmel, és azonnal el kell múlnia a bajnak, vagy legalábbis látványosan javulnia kell.

Ilyen értelemben a gyógynövények lassabban, a test igényeit jobban figyelembe véve hatnak. De hatnak. Az árnika tényleg erős gyulladáscsökkentő, a nadálytó tényleg „forrasztófű”, a körömvirág tényleg gyógyít majd minden sebet, a levendula iy csökkenti a gyulladást, és minden bőrbaj enyhítője.

Akkor miért van az a benyomásunk a gyógynövényes krémekről, hogy nem is olyan hatékonyak?

Hatásos koncentrációk?

A vadgesztenyés cikkben azt írtam, hogy a nem elég hatékony krémekben egyszerűen nincs elég a gyógynövény kivonatból, ahhoz, hogy valóban gyógyulást okozhasson. Ez persze a legtöbb gyógynövényes krémnél is így van. A készítők egyszerűen nem tesznek annyi hatóanyagot a kencékbe, hogy a várt gyógyhatást elérjék.

Ez persze nem igaz minden gyártóra. Sok olyan krém van a piacon, ami valóban hatékony. Csak tudni kell, hogy a pénzünkért mit veszünk le a polcról.

Ráadásul, a gyártók, kódolva persze, de ráírják a krém dobozára, hogy hatékony koncentrációban van-e benne a hatóanyag, vagy nem. Hát persze, hogy a kozmetikumok INCI listájában van elrejtve ez az információ!

Az INCI lista

A krémek INCI listáján (az összetevő lista a krém hátulján, az „Ingredients” szót követően) az első szó az „Aqua” azaz víz. Utána legtöbbször valamiféle zsiradék, vagy Paraffinolaj szerepel. koncentrációjuk szerinti csökkenő sorrendben a többi összetevők. Aki érti ezt a kódot, az ezen lista alapján meg tudja mondani, hogy a gyógynövény kivonat hatásos koncentrációban van-e egy krémben, vagy nem. Ebben a cikkben ökölszabályként elmondhatjuk, hogy ha a gyógynövénykivonat a „cetearyl alkohol” vagy a „perfume” vagy a tartósítószert jelölő szó után áll, akkor nem várhatunk erős hatást a krémtől. Ha a gyógynövény-kivonat a második vagy a harmadik összetevő egy krémben, akkor nagy valószínűséggel a készítmény hatékony. Ezek a kijelentések természetesen nem igazak minden esetben, de mégis valamiféle sorvezetőt adhatnak.

Ha többet szeretnél tudni az INCI listáról, vagy szeretnéd megérteni ezt a kódot, Keresd az „INCI kód megértése” című tanfolyamunkat.