Blog

Érdekes információk és aktualitások a kozmetikum készítés világából
15 júl 2017

Kozmetikumokról: Mit várhatsz a biokozmetikumoktól? (II.)

//
Hozzászólások: 0
/
Címkék: ,

A cikk első fejezetében arról beszéltem, hogy várhatsz-e nagyobb hatékonyságot, és kemikáliáktól mentes életet a biokozmetikumoktól. Ebben a cikkben folytatom az előző témát, arról fogok írni, hogy várhatunk-e holisztikus, természetközeli hatást a biokozmetikumoktól.

Ehhez először arról fogok beszélni, hogy mi az a holisztikus hatás, amit várunk, és mifajta alapanyagoktól várható ez el. Aztán összevetem ezt az ideális állapotot a biokozmetikumok készítési elveivel, és árnyalatokban gazdag választ kaphatsz erre a kérdésre.

Mi az a holisztikus hatás?

A növények az életerejükkel, és életük tapasztalataival is gyógyítanak. Nagyon sok holisztikus gyógyítási módszer használja ki ezt a tényt, a Bach virágterápiától a homeopátián keresztül szélesebb értelemben egészen az aromaterápiáig.

Akik ezzel a kijelentéssel egyet értenek, azok többnek tartják a növényeket egyszerű hatóanyag-raktáraknál. Ők azt gondolják, hogy a növény egésze hatással van ránk. Ki az életenergiáját emlegeti, ki a rezgéseket, ki pedig az evolúciós biológiát hite alátámasztására. A lényeg ugyanaz: szerintük holisztikus, az ember egészére ható változást kizárólag a természetből közvetlenül származó alapanyagoktól várhatunk.

Tapasztalat

2011 óra foglalkozom professzionálisan kozmetikum-készítéssel. Azóta rengeteg dolgot tanultam az aromaterápiától a Bach virágterápián át a kozmetikai hatóanyagok minél hatékonyabb felhasználásáig. Sok tévúton és tévképzeten magam is keresztüljutottam az évek alatt. De ami az évek során végig ámulatba ejtett, az a természetes kozmetikumok csodája.

Számos személyes, és a tanítványaimon keresztül megélt tapasztalatot mesélhetnék évtizedes küzdelmek megoldódásáról az ekcémától a rozáceán keresztül a száraz arcbőrig.

Ez persze nem azt jelenti, hogy a természetes kozmetikumok minden esetben gyógyítanak. Inkább csak azt, hogy ha valami rátalál a neki megfelelő növényekre, vagy növénykombinációkra, azzal akár igazi csodát is előidézhetsz.

Ezt támasztják alá azon tanítványaim tapasztalatai is, akik azóta professzionális pályára léptek, és kozmetikum-eladással foglalkoznak. Nagyon sok sikertörténet jut el hozzám akár közvetlenül az ő családjukból, akár a vevőiktől.

Ez a holisztikus hatás miatt van?

Talán igen, talán nem. Nagyon sok esetben nehéz ezt megmondani. De úgy gondolom azokban az esetekben, amikor évtizedes probléma oldódik meg a természetes kozmetikumok által, amikor elhangzik az, hogy „mindent megpróbáltam, de eddig semmi sem segített”, akkor az csak valamiféle egész embert megváltoztató hatás miatt következhet be.

Mitől van a növényeknek holisztikus hatásuk?

A növények életenergiájának hívői azt gondolják, hogy a növények átadják a rezgéseiket nekünk embereknek, (néha úgy mondják, hogy „megemelik az energiaszintünket”), ami mindenképpen gyógyító hatást jelent.

Vannak, akik ugyanezt az elvet az evolúciós biológia számlájára írják. Szerintük az emberek együtt fejlődtek (változtak) a Földdel, és a rajta lévő élő és élettelen természettel. Az evolúció résztvevői szoros kapcsolatban állnak egymással, és kölcsönhatásukból olyan életkörnyezet alakult ki, ami minden részvevő számára a legelőnyösebb.

Ebből viszont az is következik, hogy a növények pontosan olyan hatóanyag-kombinációt alakítottak ki magukban, ami az ő és a környezetük túléléséhez és szaporodásukhoz a legideálisabb.

Ezért igazi holisztikus hatást csak eredeti és hamisítatlan gyógynövényektől, vagy azok kombinációjától várhatunk.

Senki nem vonja persze kétségbe, hogy az illóolajokban lévő geraniol önmagában is hatékony. Erős gombaölő hatása van, és vérkeringést fokozó is. Csodálatos lábgombásodás elleni kence készíthető belőle. Némi növényi olajjal kombinálva még a bőr kirepedezése is megakadályozható a segítségével. De a holisztikus hatást hívők szerint csak eredeti és hamisítatlan pálmarózsa illóolaj képes az ember egészére ható változást elérni, így évtizede tartó problémák megoldására (pl. a gombásodás okának megszüntetésére, hogy az sokáig ne jöjjön vissza az illóolaj használatának befejezése után sem).

A növényi energiák hívői ezt a növény életenergiájával, az evolúciós biológia hívei pedig a minor hatóanyag-komponensek jelenlétével magyarázzák, de ez az eredmény szempontjából talán mindegy is.

Van-e a biokozmetikumoknak holisztikus hatásuk?

A válasz ahhoz hasonló, amit a hatékonyságukról írtam az előző cikkben. Azaz: semmi sem „kötelezi” a biokozmetikumokat arra, hogy legyen holisztikus hatásuk, de általában azért van. Ennek magyarázata leginkább az, hogy ezekben a kencékben még elég nagy mennyiségben fordulhat elő bio módon termesztett és kíméletesen kivonatolt/átalakított növény, vagy annak bármilyen alkotórésze (olaj, por, aromavíz, illóolaj, stb.)

Ez persze azt is jelenti, hogy nemcsak biokozmetikumoktól várhatunk holisztikus hatást: Minden olyan kozmetikum, ami elég nagy részben tartalmaz eredeti és hamisítatlan növényi származékokat alkalmas lehet efféle hatásra. És ezt legtöbbször még az sem rontja el, ha egy kevés mesterséges összetevőt keverünk a kencébe (<1-2%), vagy esetleg nem minden összetevő eredeti és hamisítatlan.

Persze azért vannak olyan összetevők, amik rontanak az összképen. Akik évek óta természetes anyagokat használnak azok nagyon is érzik a különbségeket „igazi” és „kevésbé igazi” biokozmetikumok között. De a „csodát” néha a nem teljesen „tiszta” kozmetikumok is elő tudják idézni.