Blog

Érdekes információk és aktualitások a kozmetikum készítés világából
23 jún 2017

Ti kérdeztétek + Kozmetikumokról: Tényleg jobbak a drágább kozmetikumok?

Edit hívott fel telefonon a múlt héten nagyjából a fenti kérdéssel. Majdnem fél órát beszélgettünk telefonon erről, és sok más ezzel kapcsolatos dologról. Annyira izgalmas volt a téma mindkettőnk számára, hogy arra gondoltam, írok erről egy hosszabb értekezést. Ez a cikk ezen sorozat első darabja. A többi rész a következő hetekben jelenik majd meg, „Kozmetikumokról:” összefoglaló cím alatt.

Most tehát először beszéljünk arról, hogy mitől drágábbak a drágább kozmetikumok!

Mitől drágábbak a drágább kozmetikumok?

Erre a nagyon egyszerű válasz az, hogy azért, mert a kozmetikum forgalmazója oda lőtte be az árát.

Persze az eredeti, a címben megfogalmazott kérdésben egy másik kérdés bújik meg: igaz-e, hogy azért drágábbak a drágább kozmetikumok, mert több munka, szakértelem, és persze több és drágább hatóanyag van bennük, mint az olcsóbbakban?

A válasz erre kérdésre se nem egyszerű „igen”, se nem egyszerű „nem”.

Valójában egy kozmetikum ára éppúgy a marketing része, mint a csomagolása, és az, hogy mit és hogyan írnak rá a címkére. Általános tapasztalat ugyanis, hogy az emberek a drágábbra beárazott kozmetikumokat jobb minőségűnek tartják, mint az alacsonyabb értékűeket. Persze így csak kevesebb ember és ritkábban engedheti meg magának, hogy vegyen belőle. Ezen két folyamat egyensúlyaként határozzák meg a kozmetikum-forgalmazók a kencék árát.

Jó, de azért az igaz, hogy a drágább kozmetikumok több értékesebb hatóanyagot tartalmazhatnak?

Természetesen. De azért nem mindig tartalmaznak is!

Ennek két fontos oka van:

  • egy jól formulált kozmetikum tulajdonképpen speciális hatóanyag nélkül is nagyon hatékony lehet. Ilyenkor azonban tényleg nincs szükség speciális hatóanyagra. Ebben a esetben persze a szakértelem és a tesztelés minőségét fizetjük meg a magasabb árral.
  • másrészt a kozmetikumgyártók a maximális profitra törekszenek, így nem mindig alkalmaznak speciális hatóanyagokat akkor, ha a termékeiket egyébként is megveszik jó áron (pl. a márka neve miatt).

Értem. De akkor honnan tudhatom meg egy kozmetikumról, hogy tényleg hatékony-e?

Az egyik lehetőség az, hogy kipróbálod. Ha jól működik, akkor igazából nincs okod panaszra.

Persze ez sem mindig biztos módszer. A modern kozmetikumok ugyan általában nem tartalmaznak nagy mennyiségben mérgező anyagokat (ahogy azt sokan feltételezik), de sok olyasmit tehet beléjük a tervezőjük, amik becsaphatják a bőrérzetedet. Tudnak például olyan hidratáló anyagokat használni, amik nagyon hatékonyan működnek egész addig, míg le nem kopnak a bőr felszínéről. Utána viszont védtelenük hagyják a bőrfelszínt, és újra be kell kenned a bőröd, hogy ne száradjon ki. Első bekenésre ezek a kozmetikumok szupernek tűnnek, és talán csak hosszabb idő után vetted észre, hogy valójában becsapósak.

Vagy lehetnek bennük olyan bőrpuhító hatóanyagok, amik bársonyossá teszik a bőröd, de lehet, hogy ez a hatás is csak ideig-óráig tart ki.

Mégis: van biztos megoldás?

Szerintem az egyetlen többé kevésbé biztos megoldás egy kozmetikum hatásosságának megállapításra, ha megnézed, és megérted az INCI listáját. Ebből erős képet kaphatsz arról, hogy pontosan mit tartalmazhat a kozmetikum, és hogy milyen hatást várhatsz tőle. Nagyobb gyakorlattal akár a kozmetikum hozzávetőleges receptjét is összeírhatod az INCI listája alapján. Én nem ismerek ennél biztosabb módszert arra, hogy a doboz külsejéről megtudd, hogy egy kozmetikum jó lesz-e a bőrödnek, vagy nem.

A következő részben arról írok majd, hogy miért olyan vonzó a biokozmetikumok használata, és hogy igazak-e a velük kapcsolatos várakozások.

Ha érdekel az INCI tanfolyamunk, akkor a részletekért kattints ide.