Blog

Érdekes információk és aktualitások a kozmetikum készítés világából
3 jún 2017

Megérthető-e ebben a formában az INCI lista a kozmetikumok címkéjén?

//
Hozzászólások: 0
/

Biztos Te is sokat bosszankodtál már a kozmetikumok összetevő listáján. Mi a fenének írják rá a kozmetikumokra, ha teljesen érthetetlen nyelven teszik? Így valahogy a vásárló felelősségévé teszik, hogy nem érti az összetevőket. Ezzel egy időben azonban nem ad eszközöket a kezünkbe, hogy a megértést segítse.

Mi lehet ennek az oka? Miért kell ilyen érthetetlen formában felírni az összetevőket? Ez vajon tényleg egyszerű felelősség áthárítás, vagy tehetetlenség ez a döntéshozók részéről? Milyen eszközeid vannak arra, hogy közelebb juthass az összetevőkről szóló megbízható tudáshoz? A hajtás után beszélek Neked a saját tapasztalataimról, kétségeimről, és a megoldás felé mutató tanácsaimról.

Az INCI nyelve

Először is az INCI nyelve nem a latin. Hanem egy furcsa keveréke a latinnak (növénynevek), megegyezéses kémiai neveknek, és az angolnak. Mivel ez így van, ezért egyszerre kell kicsit biológusnak, vegyésznek és angolszász nyelvekben ismerősnek lenni, hogy megértsd mi van odaírva, Persze leginkább vegyésznek.

Az emberek általában nagyon félnek a kémiától. Itt Magyarországon sokkal jobban, mint Európa más tájain. Mondhatnám, hogy ezért vagyunk olyan könnyen becsaphatók bizonyos trendekkel kapcsolatban, de nem mondom. Nem azért mert ez nincs így (így van!), hanem azért, mert nem ad megoldást a problémára.

Azt mondom inkább, hogy keress megoldásokat. Az INCI nevek valójában egy kis tanulással, és sok gyakorlattal elsajátítható és felfejthető kódrendszer alapján megérthetők. Ez a kódrendszer érintőleges kémia tudással, és a biológia alapvető ismereteivel felfejthetők. Nincs szükség másra, mint egy kódfejtő szótárra, és a Google keresőjére.

Igazságok, féligazságok, hiedelmek

Az INCI kód megtanítására már sokan sokféle szinten sokféle áron tettek már kísérletet. Az általam megtalált példák általában megálltak a „ 10 legveszélyesebb kemikália, amit a kozmetikumokban találhatsz” témájú cikkeknél. Magam is írtam ilyet, talán kevésbé az ijesztgetés céljából, mint inkább a megértést szolgálóan.

Mert az ijesztgetés talán, ha nem is célja az ilyen típusú cikkeknek, azért van bennük bőven. Összetevők felsorolása, amik a bőr légzését akadályozzák, vagy „kioldják a zsiradékot a bőr mélyéről”, vagy konkrétan hosszú távon mérgezők, esetleg rákot okoznak bőven találhatók az ilyen cikkekben. És mi, kozmetikum-felhasználók könnyen elhisszük az ilyesmit. Pedig az EU ban tudományos bizottságok folyamatosan foglalkoznak a kozmetikai összetevők tudományos vizsgálataival. Évente zárják ki vagy korlátozzák bizonyos összetevők használatát. Nincs tehát olyan kozmetikai összetevő hosszú távon használatban, amely a szó valódi értelmében mérgező lenne. (Ezzel együtt igaz, hogy nincs olyan anyag a Földön, amit hosszú távon és megfelelő mennyiségben ne tudnánk túladagolni magunknak. A Vízbe is bele lehet fulladni!)

Tudományos alapon?

Az ilyen cikkek tehát általában nem szakemberek tollából születnek. és az igazságok mellett féligazságokat, és hiedelmeket is bőven tartalmaznak. Léteznek vajon olyan források, amik a tudomány szempontjait hitelesen képviselik?

Persze. Ezek közül a legérdekesebb kísérletnek Paula példáját tartom, aki hosszú cikkeket írt egy-egy összetevő tudományos értékeléséről szakcikkek alapján. Ez a szótár, ahogy ő hívja, ingyenesen elérhető az interneten, benne a bizonyítékokon alapuló tudomány szempontjából okosan értékelt hatóanyagok és hatóanyag-csoportok százainak leírásával.

A természetes kozmetika híveinek azonban kicsit nehéz Paula szótárát használni (egy kis tapasztalat kell hozzá), mert ő nem a természetes kozmetika híve. Ezért sok, általunk ártalmatlannak gondolt természetes összetevőt nyilvánít kockázatosnak, és veti el a felhasználását. Ezzel szemben pedig olyan összetevőket gondol ártalmatlannak (pl. a szilikonok), amiket a természetes kozmetika hívei, ha másért nem, legalább környezetvédelmi megfontolásból elutasítanak.

Ezen kívül persze fellelhetők még adatbázisok a neten, amik a kozmetikum-összetevőket valamilyen szinten osztályozni próbálják (pl. http://www.ewg.org/skindeep/). Ezek azonban kevés információt adnak. Mindenképpen érdemes azért ismeretlen összetevőket itt is felkutatni, és megnézni, miket írnak róluk.

Ne szaladjunk el a tökéletes magyar példa mellett sem. A Krémmánia.hu oldalon hihetetlenül jó, és szinte minden részletre kiterjedő leírásokat találhatunk a kozmetikai összetevőkről. Ők az adatbázisuk felépítéséhez főként az EWG és Paula oldalát használják, ezért természetesen nagyon tudományos elkötelezettségű, de fantasztikusan kiterjedt adatbázis, ami még Európában is példa értékű.

Ez lenne hát a kódfejtés???

„Ezt kellene csinálnom? minden egyes összetevőt egyenként írjak be a Google-be, és nézzem meg, mit írnak róla? Lehetőleg olvassak el hármat négyet, hogy ki tudjam hámozni belőlük az igazságot????? De hát egy kozmetikumban akár 30-40 féle alapanyag is lehet!!!! És mi van azokkal az új anyagokkal, amik még fel se kerültek az adatbázisba???? Hiszen olyan gyorsan fejlődik ez az iparág!!!

Ráadásul, ha elolvastam az összetevőket, még mindig nem fogom tudni összerakni őket! Nem fogom látni a fától az erdőt! Nem tudom majd összegezni azt a tudást, amit mozaikonként leszedtem a netről!

Ráadásul az, hogy egy kozmetikum tartalmaz valamit, az nem jelenti azt, hogy a hatásos koncentrációban tartalmazza! Te még nem hallottál arról, hogy egy krémbe optikailag tesszük bele a hatóanyagot? Azért, hogy rá lehessen írni, hogy benne van????

Én úgy érzem, a fenti módszerek nem fognak nekem segíteni abban, hogy megértsem a kozmetikumokat amiket használok…”

Ezt írta az egyik tanítványom kétévvel ezelőtt, amikor elmeséltem neki azt, amit Neked is elmeséltem a cikk elején. És el kellett ismernem, hogy igaza van.

INCI kódfejtés tanfolyama

Azóta motoszkál a fejemben, hogy hogyan is kellene ezt csinálni. Hogyan lehetne megtanítani az embereket arra, hogy megértsék az INCI kódját?

Láttam, hogy nekem vegyészként tulajdonképpen kevés gondot jelent. Mert az ismeretlen kozmetikum-alapanyagok legnagyobb rész összetehető az alapelemeiből a kémia szabályainak ismeretével. De hogyan lehetne ezt bárkinek megmutatni?

A sok gondolkodás eredményeként elkészült az a tanfolyam, és kódfejtő füzet, ami segíthet Neked abban, hogy megfejthesd az INCI kódját.

Nemcsak a kozmetikum-alapanyagokat tudod majd külön-külön értékelni, hanem a kozmetikum felépítésében játszott szerepét is megérted majd. Meg tudod majd állapítani, melyek azok az anyagok, amik hatásos koncentrációban vannak a készítményben és melyek „optikailag”. Fel tudod majd építeni nagy vonalakban a kozmetikumot, és értékelni tudod majd hatékonysága alapján.

Ha többet szeretnél tudni erről a tanfolyamról, akkor jelentkezz a következő oldalon: https://www.hazikence.hu/tanfolyamaink/inci-kod-megertese/