Blog

Érdekes információk és aktualitások a kozmetikum készítés világából
17 jún 2017

INCI és kódja

//
Hozzászólások: 0
/

Egyre gyakrabban látok a drogériákban és a hipermarketekben olyan nőket, akik a pultok mellett ácsorognak, és az INCI listákat böngészik a kozmetikumok hátoldalán. Partnereim révén egyre több hiedelemmel és félelemmel találkozom, amik szinte misztikusan övezik a kozmetikum alapanyagokat. Vajon egy laikus számára is értelmezhető az INCI lista? Megtanulható ez hiteles forrásból? A hajtás után megtudod!

Az INCI kód értelmezése

Minden kozmetikai termék elején vagy hátoldalán, az „Ingredients” szót követően kötelező feltüntetni a kozmetikum alapanyagainak felsorolását. Ezt a felsorolást az INCI, azaz az International Names of Cosmetic Ingredients nevű szabvány alapján kell közölni, méghozzá a koncentrációk szerinti csökkenő sorrendben.

Ha azt tűzzük ki célul, hogy a kozmetikumot elemezni és értelmezni tudjuk az INCI listája alapján elég nagy fába vágtuk a fejszénket. Ahhoz ugyanis, hogy egy kozmetikumról megalapozott véleményt mondhassunk, véleményem szerint, nem elég megérteni az INCI listában szereplő anyagokat, de azok koncentrációiról és felépítéséről is kell tudnunk valamit.

Ráadásul véleményt mondani valamilyen elv szerint szükséges. Emiatt az ítéletünk meghozatalához ismernünk kell azt a szempontrendszert is, ami alapján a következtetéseinket levonjuk.

Ha mindezt a tudást összegezzük, akkor könnyen juthatunk arra a következtetésre, hogy krémek összetételét értelmezni valójában csak nagyfokú kozmetikumkészítő tapasztalattal lehetséges.

Háziasszonyok is képesek erre?

Sokáig én is így gondoltam, ezért kizárólag az iskolásaimnak tanítottam, hogyan kell INCI listát elemezni. Velük fél évig együtt dolgozunk, így gyakorlatot szerezhetnek mind a kozmetikum alapanyagainak ismeretében, mind a receptek megtervezésében. Ráadásul az iskolás hónapok során kozmetikumok előállításához szükséges alapvető kémiai tudás is birtokukba kerül. így könnyebben tudtam nekik emulgeátorokról és emollientekről beszélni, vízoldható és zsíroldható között különbséget tenni.

De nem hagyott nyugodni a dolog. Hiszen olyan nagyon sokan böngészik manapság az INCI listákat. Az információ elég széles körben elérhető, de sajnos ezzel párhuzamosan fél és negyed információk garmadája is megtalálható a neten. Így aztán manapság mindenki tudja, hogy az alkohol szárítja a bőrt (féligazság), és emiatt nem vesznek olyan kozmetikumot, ami alkoholt tartalmaz, még akkor sem, ha az az alkohol cetil-alkohol (a cetil-alkohol csak nevében alkohol, valójában egy effektív emollient, így kiváló hidratáló tulajdonságokkal rendelkezik!)!

Ilyen és ehhez hasonló hibák és hiedelmek sokaságának meghallgatása és kiigazítása után úgy döntöttem: Egy életem, egy halálom, én akkor is kidolgozom azt a módszert, ami egy átlagos háziasszony számára is hozzáférhetővé teszi az INCI listák értelmezését!

Fél év intenzív gondolkodás után alakult ki bennem a most következő 5 fejezetből álló tananyag. Benne megtalálhatók azok az alapvető ismeretek, amik segítségével megérthetők és felépíthetők a kozmetikai krémek. Tartozik hozzá egy füzet is, amely segít megfejteni az INCI kódját, és eligazítást nyújt az alapanyagok funkcióit illetően.

Mit tanítunk meg a tanfolyamon?

A tananyag a következő fejezetekből áll:

  1. Az első fejezetben megismerkedünk a bőr felépítésével, és megtanuljuk, hogy a kozmetikum milyen utakon szívódhat a bőr belsejébe, és a felszívódás után hol helyezkedhet el
  2. A következő részben megtanuljuk az alapvető kozmetikum típusokat. Hiszem minden különféle összetételű kencét más elvek szerint kell értelmezni.
  3. A harmadik, talán leghosszabb részben sorra vesszük a kozmetikai alapanyagok fajtáit, és azok kozmetikumokban betöltött funkcióját.
  4. A negyedik részben kerül először szó az INCI nevekről, és arról, hogy hogyan fedhetjük fel az INCI nevek mögött álló anyagok tulajdonságait, és funkcióit.
  5. A tanfolyam zárásaként két kozmetikumot elemzek részletesen.
  6. A tanfolyamhoz tartozik még egy kódfejtő füzet, amiben megmutatjuk neked az INCI fejtés kódszavait.

Gyakorlat teszi a mestert!

A fenti anyagot, bár megérteni nem nehéz, használatához mindenképpen nagy gyakorlat szükséges. Ezért mikor először saját magad próbálod, bizony nem lesz könnyű megérteni az INCI listákat. Az első kozmetikumelemzéseid bizony több órát is igénybe vehetnek. De itt is, mint mindenhol, gyakorlat teszi a mestert! Ha folyamatosan gyakorolsz, akkor nagyon hamar mesterévé válhatsz Te is az INCI kódjának.