Blog

Érdekes információk és aktualitások a kozmetikum készítés világából
14 ápr 2017

Ti kérdeztétek: Hogyan használd a barnító krémeket

Rendszeres olvasóim küldenek nekem e-maileket különböző fontos kérdésekkel. Ezeket általában nagy lelkesedéssel válaszolom meg, hiszen érdekes új problémákkal szembesülök ilyenkor. Ezt a barnítókrémekkel kapcsolatos kérdést egy ilyen rendszeres levelezőpartnerem, Kati küldte. Engedélyével idézek a leveléből:

„… és azt mondják, hogy a barnítókrémek biztonságosak, és használatuknak semmi egészségügyi kockázata nincs. Gyakran szolárium előtt/után is ajánlanak nekem ilyesmit. Nagyon gondolkodom a használatán, de elborzaszt az a rengetegféle ismeretlen anyag, ami az ilyen termékek INCI listáján olvasható. gondoltam, megkérdezlek…”

Megkérdezett. Íme a válaszom:

Kedves Kati!

A barnítókrémek nem olyan egyszerű anyagok, és nem is olyan ártalmatlanok, mint ahogy azt sokan (szakértők is) gondolják.

Nekem is sokat kellett utána olvasni, amikor először találkoztam a kérdéssel, mire a sok ellentmondó véleményből és a hivatkozó tudományos szakcikkekből ki tudtam olvasni a választ.

A barnító krémek lehetnek többé-kevésbé biztonságosak, ha jól tudod használni őket. De ennek komoly és néha nem is olyan életszerűen teljesíthető feltételei vannak.

A DHA

A legtöbb barnító krém fő hatóanyaga ugyanis egyféle vegyület, amit a kozmetikai szakirodalom DHA (Az INCI listán Dihydroxiacetone) néven emleget. Ezt gyakran kiegészítik még más hatásfokozókkal (néha egy Erythrulose nevű vegyülettel, ha még a természetesség is igény, akkor barnítóként működhet még némi karotin, ami persze inkább sárgít, meg diókivonat is. Tudod amivel gyerekkorunkban már a Tenkes Kapitánya is barnára festette az ezredes lovának szőrét). De a fő hatóanyag még a természetesnek mondott készítményekből sem hiányozhat, hiszen ez adja a legmegbízhatóbban a barnító hatást.

Mindenhol ott van tehát a DHA, ami nélkül egyik krém sem működik. Ezt az anyagot pedig már elég sokat vizsgálták, így elég pontosan ismerjük a hatásmechanizmusát.

A barnító krém nem melanint termel a bőrben, így nem a természetes napvédő folyamatot imitálja. A bőrben lévő keratinnal lép kölcsönhatásba, és az őt alkotó aminosavakkal reagálva hozzák létre az ismert barna színt. Mivel ez a szín minden ember bőrének aminosav-összetételétől függ, ezért fordulhat elő, hogy néhány ember inkább „sárga” mint „barna” lesz a barnítókrémtől.

A barnítókrémek mellékhatásai

A DHA sajnos mélyre szívódik fel a bőrben, a hámréteg élő részében is megtalálható a felkenés után néhány órával. Ez azért baj, mert a természetes hámlással nem távozik a szervezetből, hanem hatását hosszú távon is kifejtheti, és megzavarhatja a hámréteg élő sejtjeinek működését is.

Mellékhatásairól és biztonságosságáról sokan vitatkoznak a kozmetológusok közül. Az most már biztosnak látszik, hogy a barnítás érzékenyebbé teszi a bőrt a napsugárzás káros hatásaira. Ez azt jelenti, hogy a barnítókkal kezelt bőrben akár 180%-kal több káros szabad gyök lehet 1 órával a napozás megkezdése után, mint a kezeletlen bőrben.

Ez nagyon káros, hiszen ez azt jelzi, hogy a barnítókrémek erősen felerősítik a napsugárzás káros hatásait.

Hogyan használd a barnító krémet?

Emiatt a tudósok azt ajánlják, hogy a barnító használata után ne menjünk napozni, vagy ha mégis, akkor használjunk nagy fokozatú napvédő krémeket.

Ez kicsit úgy hangzik, mintha azt mondanánk, hogy vagy a nappal hagyd magad barnítani, vagy barnító krémet használj, és ne keverd a két módszert. Így valószínűleg elég biztonságos lehet és életszerű is: Ha a hivatali időszak közepén szeretnél barnának látszani, akkor használj nyugodtan bronzosítót. De hagyd abba a nyaralás előtt egy-két nappal, és tartsd be fokozottan a napozásra vonatkozó biztonsági szabályokat a nyaralás elején.