Blog

Érdekes információk és aktualitások a kozmetikum készítés világából
28 ápr 2017

Használd okosan a kozmetikumokat! Extrém száraz bőr

Nagyon száraz a bőröd? Főleg télen, és egészen tavaszig, amíg a fűtési szezon tart. De nyáron sem sokkal jobb! Hiába kensz magadra tonnányi testápolót naponta kétszer, a tünetek alig enyhülnek?

Ha Te is így érzed magad, akkor most jó helyen jársz. A mostani cikkben, szokásunkkal ellentétben nem „csinád magad kozmetikumos” tanácsokat találsz, hanem arról írok Neked, hogy hogyan válassz a boltból kozmetikumot magadnak.

Az extrém száraz bőr működéséről már írtunk erről egy cikket régebben, de akkor főként a megoldás elveivel foglalkoztunk. Most azonban az elvi ismereteket szeretném gyakorlati tanácsokkal kiegészíteni: Azt mutatom meg ebben a cikkben, hogy hogyan válassz kozmetikumot magadnak, ha ilyen a bőrtípusod.

A bőr ápolása

Bőrünk otthoni ápolásának három lépcsője van: a tisztálkodás, a mindennapi ápolás, és az időnkénti tápanyagpótlás. Általában három-négyféle kencét szoktam ajánlani erre a célra: egy tisztálkodószert, egy nappali ápolókrémet, néha éjszakai ápolót is, és persze egy arcpakolást. Az első hármat minden nap illik használni, az utolsót inkább csak hetente, ahogy szükséges.

Ha nagyon száraz a bőröd, akkor jól megválasztott kozmetikumokkal nagyon látványos javulást érhetsz el viszonylag rövid idő alatt is. Ez persze nagy szerencse: ha jól választasz kezelési módokat a bőrödhöz, akkor nagyon hamar láthatod annak eredményét. Ha még egy hét múlva is félóránként kell hidratálnod a bőröd, akkor itt az ideje, hogy kozmetikumot válts.

Hogyan tisztítsd a száraz bőrödét?

Én nagyon szappan-párti vagyok, de az extrém száraz bőrt hagyományos, vagy akár normál kézzel készült szappannal tisztítani nem szerencsés dolog. De felejtsd el a tusfürdőket, és a micellás vizeket is!

Az ilyen bőrtípust tisztítsd tiszta olajokkal, vagy emulziós lemosó tejekkel. Speciális, nagyon erősen túlzsírozott szappanokkal, vagy krémszappanokkal is hatékonyan kezelhető a bőröd. Ilyenekhez elég nehéz hozzájutni, de azért nem lehetetlen.

A legjobb eredményt talán úgy érheted el, ha hetente kétszer-háromszor, az éjszakai krém felkenése előtt arcot mosol kézzel készült szappannal, vagy túlzsírozott szappannal. Ezt helyettesítheted egy jó erős arcradírozással is. Ez segít abban, hogy a bőröd tiszta legyen, és a rajta lévő bacikat is könnyebben karban tartja, ráadásul segít az éjszakai krém hatóanyagainak jobban felszívódni. De a reggeli és a többi esti mosakodást inkább lemosó tejjel végezd.

A testedet ugyanígy tisztíthatod: valamiféle könnyű lemosó olajjal (tiszta szőlőmag vagy olíva olaj is megteszi), vagy testápolóval a tus alatt.

Nappali ápolás

Az arcodat minden reggel kend be valamiféle hidratáló arckrémmel. Én persze természetes párti vagyok, de ha Te úgy érzed, használd nyugodtan a szilikonos hidratáló krémedet is. Itt egyetlen kritérium van: ha nem hat, és félóránként kenegetned kell magad, akkor inkább válts, bármilyen jó neve is van egyébként a kozmetikumodnak.

A testedre reggel használj testápolót. Még biztosabbra mehetsz, ha reggel a nedves bőrödre valamilyen egyszerű, gyorsan felszívódó olajat kensz. Nagyon jó tapasztalataim vannak a frakcionált kókuszolaj (Kozmetikai Olaj (cosmio.hu) vagy Caprilis olaj (elemental.eu) ) és a homoktövis olaj keverékével (95 g az elsőből, és 5 g a másodikból). Ez a keverék pillanatok alatt felszívódik és csodákat tesz a bőrrel. Homoktövis olaj helyett jó lehet a ligetszépe, vagy a gránátalmamag olaj is. Fontos, hogy az olajakat a nedves bőrödre kenjed, különben inkább szárítja, mint hidratálja a bőrödet.

Éjszakai ápolás

Nem olyan egyszerű megfelelő éjszakai krémet találni egy ilyen nagyon száraz bőrtípusra. Én most kerestem a neten olyat, amilyet én csinálnék, de alig találtam. Végül az arcszérumok között ráakadtam egy-kettőre.

Neked azt mondom, hogy minden jó, ami használ. Ha tehát már megtaláltad az igazit, használd nyugodtan. Ha már évek óta keresel de nem találsz, akkor inkább az arcszérumok keress olyat, ami nem csupa olajból áll, hanem „igazi” krém.

A tiszta olaj a száraz arcbőrön nem elégíti ki a bőr igényeit, hiszen sok-sok vízre is szüksége van. Általában zsíros, nehezen felszívódó krémeket keress a tápláló éjszakai ápolásra.

A tested bőrére ez a megoldás természetesen túlságosan drága lenne, hiszen az arcszérumokat mostanában tényleg arany-árban mérik. A testedre azt javaslom, hogy használj valamiféle fürdőolajat, fürdőbonbont. Annak általában minden cseppje a rátapad a bőrödre, és hosszú időre védi és ápolja azt.

Tápláló pakolások

Erre e bőrtípusra használj sok telítetlen zsírsavat (ligetszépe olajat, gránátalmamag olajat, vadrózsa olajat vagy homoktövis olajat) tartalmazó arcpakolást. Jó, ha valamiféle agyag is van benne, mert az tisztít és tápanyagokkal tölti fel a bőrödet. Mindenképpen fontos, hogy nyugtasson az arcpakolás, és erősen hidratálja a bőrödet.

Ha ez alapján a képlet alapján gondolkozol, könnyedén össze tudod majd állítani a bőrödnek megfelelő kezelést.

A következő héten kezelési tervet adok majd az extrém száraz bőr ápolására otthon készült kozmetikumokkal.