Blog

Érdekes információk és aktualitások a kozmetikum készítés világából
9 márc 2017

Ti kérdeztétek: Kezdő kozmetikumkészítő alapcsomag

Tanfolyamozóim gyakran kérdeznek a kezdő csomag felől, de legutóbb Anita kérdezte a nyílt napon: Mennyibe fog kerülni az a kezdő csomag amit egy kozmetikumkészítőnek mindenképpen be kell szeretni az induláshoz?

A hajtás után elmondom mire van szükséged, ha hobbi kencekészítő szeretnél lenni. A kicsit profibb kencézéshez szükséges alapanyagokat a jövő héten foglalom majd össze.

Bármilyen furcsa is, egy igazi alap kencekészítő csomag nem áll nagyon sok dologból, hiszen mit szeretnél csinálni? Fürdőkozmetikumokat (fürdőbombát, fürdősót, talán fürdőolajat), shea habot, meg ajakápolót és emulziós krémeket minden mennyiségben.

Ezeket a kencéket három csoportra oszthatjuk:

 1. főként porokból álló készítmények (fürdőbomba, fürdősó, hintőporok, fogpor, stb)
 2. főként zsírokból álló kozmetikumok (ajakápoló, testápoló tömbök, zsíros krémek, dezodorok, shea hab)
 3. emulziós krémek

Ennek megfelelően csoportosíthatjuk az alapanyagokat is:

 1. Porokból álló készítmények esetén elég könnyű a dolgunk a beszerzési lista tekintetében. Ezek általában könnyen beszerezhető olcsó anyagok, legtöbbjük még a nagy bevásárlóközpontokban is hozzáférhető.
  A lista sem nagyon hosszú:

  1. kötelező alapanyagok: szódabikarbóna, citromsav, só, kukoricakeményítő
  2. opcionálisan ez még kiegészíthető: tejpor, gyógynövény porok (de megdarálhatod Te is a Herbáriás növényeket a kávédarálódban), gyümölcs porok (pl. arcpakolásokhoz)
 2. A zsíros készítményekhez összeállítandó bevásárlólista már nagyobb csapdákkal teli. Hiszen az internetről letöltögetett receptek tele vannak a drágábbnál drágább olajokkal, amik kezdő szinten még eléggé kihagyhatatlannak tűnnek a kencékből. Gyakorlottabb kencekészítő már tudja, hogy a receptekben általában minden folyékony olaj helyettesíthető egy másik folyékony olajjal, és a szilárd olajok is nagyjából felcserélhetők egymással. De kezdőként ez még nem annyira magától értetődő.
  Azt fontos tudni még, hogy az olajok nagyon különböző sebességgel szívódnak át a bőrön. Vannak gyorsan felszívódó olajok (pl. a szőlőmag olaj, vagy a makadámdió olaj) és lassabban felszívódók (napraforgó olaj, olíva olaj). Jó tehát, ha erről van valami fogalmunk, és ezt is figyelembe vesszük a recept egyszerűsítésénél.

  1. A kötelező lista tehát: egy nehezen felszívódó olaj (pl. napraforgó olaj) egy könnyen felszívódó olaj (pl a kedvencem, a makadámdió olaj), egy szilárd olaj (pl. shea vaj), és méhviasz
  2. ez opcionálisan kiegészíthető valamelyik hatóanyag olajjal: a ligetszépe, vagy a gránátalmamag olaj omega 3 vitaminokban gazdag olaj, ami önmagában is csodákat tud tenni az ember bőrével.
 3. Az emulziós krémekben szükségünk van még a vizes fázis komponenseire és az emulgeátorra. A vizes fázis a legegyszerűbb esetben természetesen víz. De a krém tulajdonságaihoz sokat hozzáad még néhány olcsó hatóanyag, ami könnyen beszerezhető, ezért ezeket a kötelező sorba írjuk. Az emulgeátorok közül első közelítésben elegendő egyetlen robosztus fajta, amit még opcionálisan speciális kencékhez egy másikkal kiegészíthetünk.
  1. A kötelező lista a vízfázis elemeire tehát: desztillált, vagy ioncserélt víz, Glicerin vagy karbamid (urea)
  2. ez opcionálisan kiegészíthető: virágvizekkel, teákkal, kivonatokkal (első közelítésben ajánlom a rózsavizet, és a levendula vizet)
  3. Emulgeátorok közül az első számú ajánlott a Polygliceryl-3-Dicitrate/Stearate (Cosmio: Plantemuls). Ez egy könnyen felszívódó, robosztus, majd minden helyzetben használható és olcsó emulgeátor. Fürdőkozmetikumokhoz kiegészíthető Lysolecithinnel (pl. Cosmio Lysolecithin). Testvajakhoz ajánlott a Polyglyceryl 6 Distearate (Cosmio: Pluromatte)

Ha az itt felsorolt kötelező anyagolat beszerezzük, akkor már majdnem minden kencét el tudunk készíteni otthon. A többi alapanyag meg majd úgyis jön magától, ahogy egyre többet foglalkozunk az újdonsült hobbinkkal.