Blog

Érdekes információk és aktualitások a kozmetikum készítés világából
17 feb 2017

Kivonatok hatásossága

Manapság nagyon sokféle gyógynövény kivonathoz hozzá lehet jutni a webshopokból. Vehetsz vizes, vagy propilén glikólos, hidroglicerines vagy vizes kivonatokat. Lehet kapni olajos extraktumokat is nagyon sokféle növényből. Persze készíthetsz is magadnak efféle adalékokat a krémeidhez: alkoholban, glicerinben, vagy ezek keverékében áztathatsz gyógynövényeket, ahogy különféle olajokban is. Milyen gyógynövény kivonatokat használj hát, a kencéidhez?

A vizes-alkoholos-glicerines alapú, kézzel készült kivonatok témakörében merülünk el a hajtás után, a jövő héten pedig az olajos kivonatokról írok Nektek. A cikk harmadik részében a bolti kivonatokat mutatom be közelebbről.

A kivonat, amit mindenki használ…

… az természetesen a tea. Ez a gyógynövények forró vizes kivonata. Finom ízűek, és illatúak, és általában sárga színűek.

Meg is lepődünk talán azon, hogy hogyan lehetnek a bolti kivonatok annyira színtelenek, mikor az összes teánk színe sárga vagy barna, esetleg piros. De sosem színtelen.

A tea attól színes, hogy beleoldódik a növény színanyaga. Ha figyelsz a teakészítéskor, észre veheted, hogy a mentateád közvetlenül a forrázás után szinte sötétzöld, két-három perc oldódás után válik csak sárgává. Ennek az az oka, hogy a mentában lévő klorofill elég jól kioldódik a teában, és csak idővel tűnik el, hogy teret adjon a zöld levelekből szintén kioldódó flavonoidok színének.

De milyen hatóanyagok oldódnak ki a teába? Hát természetesen azok, amik jól oldódnak vízben. Ne várjunk a lenmagzselébe nagyon sok telítetlen zsírsavat. Hiába fontos hatóanyaga ez a lenmagnak, a zselébe egyszerűen nem oldódik át ez a zsíroldható csodaszer. Majdnem maradéktalanul kioldódnak viszont a zselésítő anyagok (lenmag, hársfa, nadálytő), elég jól a vízoldható szaponinok (édeskömény, ökörfarkkóró), a savak (hibiszkusz, alma), a keserűanyagok egy része (gyermekláncfű).

Ne becsüljük le a krémkészítésben ezt a hétköznapi kivonatot. Noha kissé nehézkes a használata (hiszen elő kell készíteni, le kell hűteni), mégis kiválóan, és viszonylag olcsón tudjuk a krémünket speciális hatóanyagokkal ellátni a segítségükkel.

Rendszeres használatuk egyetlen hátránya, hogy a készítmény színe nem lesz többé hófehér, inkább krémszínű.

Tinktúrák, likőrök

Mivel az alkohol nemkívánatos elem lett az utóbbi években a kozmetikában, sokan idegenkednek az alkoholos kivonatoktól is.

Pedig kevés olyan oldószer van, ami annyiféle hatóanyagot magába tudna szívni, mint maga az alkohol. A múlt évszázad közepéig teljesen természetes gyógyító praktikák tartalmaztak különféle tinktúrákat és likőröket. Még gyógyszerkönyvi készítmények álltak a patikák polcain növényekből készült gyógyborokkal.

Az alkoholos kivonatok gyakran egyesítik magunkban a gyógynövények vízoldható és zsíroldható hatóanyagait. Az előbbieket általában nagyobb koncentrációban tartalmazza, mint a tea.

Készíthetsz akár 96%-os alkoholban készült tinktúrákat. Ezek oldják ki a legtöbbféle hatóanyagot, és ezek a legtöményebbek is. Általában a vízfázis 5-10%-nyit érdemes belőlük használni. Ha ezeket a tinktúrákat vízzel hígítod, akkor opálosak lesznek, hiszen ilyenkor kicsapódnak belőlük azok a hatóanyagok, amik nem oldódnak elég jó a vizes-alkoholos oldószerben.

Készítheted a tinktúrát 70%-os alkohollal is. Ez egy elég jó kompromisszum a krémkeveréskor. Már eleve csak azokat az anyagokat oldjuk ki, ami ebben a keverékben is oldódik. Így szép tiszta kivonatod lehet. Ezt 7-15%-ban használhatod a kencéd vizes fázisában.

Ha likőrt készítesz, akkor 20-40% alkoholt tartalmazó vizes oldattal dolgozhatsz. Ez a legbiztonságosabban használható kivonat a krémkeveréshez. Akár 20-30%-ot is használhatsz belőle a vizes fázisban. Hatóanyagokban gazdag, bár általában színes kivonat.

Sajnos a legtöbb természetes kivonathoz hasonlóan, a tinktúrák is enyhe színt adnak a krémeknek. Cserébe felruházzák őt az alkohol kissé fertőtlenítő, összehúzó hatásával.

Glicerin mint oldószer?

Ha mégis úgy döntesz, inkább alkoholmentes kivonatokat használnál, akkor próbálkozz a glicerinnel. Amit az alkohol kiold a növényekből, azt a glicerin is elég jól fogja oldani.

Sokan furcsállva nézik most a cikket, hiszen ilyesmiről még eddig nem is hallottak. Hiszen a glicerin egy sűrűn folyós valami. Nehéz elképzelni róla, hogy kivonatkészítésre használható lenne. Sokakat talán éppen a nagy viszkozitása ijeszt meg: hogyan lehet leszűrni egy ilyen nehezen önthető folyadékból a fel nem oldódott növényi részeket?

Az az igazság, hogy a glicerin elég jól folyik, ha nem szobahőmérsékletű, hanem annál kicsit melegebb. Ezért enyhe melegítés után a kivonat könnyen leszűrhető, és még a tartalom anyagok sem sérülnek.

A másik szűrést könnyítő módszer, ha a glicerint vízzel hígítod. Ilyenkor nem árt tartósítószert tenni ugyan a kivonatba, hiszen a glicerint azért a kórokozók sokkal jobban szeretik, mint az alkoholt. De a higított kivonatokból természetesen többet tehetsz a krémeidbe.

A recept készítésénél arra vigyázz még, hogy a glicerinből a krém soha ne tartalmazzon többet 10%-nál.

Keverékekben az erő

Azt hiszem tulajdonképpen ez a legjobb megoldás. Egy kozmetikai krém könnyen elbír 10% glicerint, meg 10% alkoholt is. Ha a glicerint az alkoholt és a vizet 1:1:1 arányban kevered, és ebben a keverékben készted el a kivonataidat, akkor akár a vizes fázis 30%-át is kiválthatod a tömény hatóanyagos oldatodra. Ez a keverék majdnem ugyanazon komponenseket oldja ki a gyógynövényekből, mintha 70%-os alkoholt használnál, csak többet tehetsz belőle a kencédbe, mint az utóbbiból. Ez – főleg anti aging készítményeknél, vagy komolyabb bőrproblémáknál – már számottevő előny lehet.

Összefoglalásul

A kozmetikum vizes fázisába való kivonatok nagy skáláját készítheted el könnyedén, otthon, ha ismered a módját. Minden kivonat fajta más tulajdonságokkal bír. Ennek két fontos oka van:

  • Az oldószer meghatározza, hogy a krémbe mennyit tehetsz a kivonatból. Sőt, az oldószer tulajdonságai a krém tulajdonságaiba is beleszólnak: az alkoholos kivonatok fertőtlenítő, összehúzó hatásúak leszenek, míg a glicerines kivonatok, bőrpuhítók, táplálók.
  • A különféle oldószerek különféle hatóanyagokat oldanak ki a gyógynövényekből. Nem mindegy tehát milyen növényt, mennyi ideig, milyen oldószerben tartasz, hiszen ettől változni fog a kivonat összetétele.

De erről, majd a következő részekben több szó esik.

A cikk következő darabjában az olajos kivonatokat járjuk majd körül.