Blog

Érdekes információk és aktualitások a kozmetikum készítés világából
13 jan 2017

Ti kérdeztétek: Mire való a szappan valójában?

Argita ezt kérdezte tőlem a múlt héten a Facebookon:

“Tiszteletem! Próbálkozom szappan készítéssel. Sok véleményt elolvastam, de nem tudom eldönteni mit lehet elhinni. A legnagyobb dilemma, hogy a lúg menyire roncsolja az olajokban található vitaminokat ásványi anyagokat. A tisztítás mellett mennyire táplálja a bőrt? Előre is köszönöm választ.”

Kedves Argita!

Nagyon köszönöm a nagyon érdekes kérdését!

A választ nem könnyű összefoglalni, de azért megpróbálom röviden:

Mit „eszik meg” a lúg?

A lúg sok mindent „megeszik” és sok mindent nem. Például az olajok szín anyagait általában meghagyja, de a bennük lévő többi hatóanyag nagy részét elroncsolja. Ez a vegyész tény.

Másik tény, hogy a szappan hatóanyagai kb. 1%-ban szívódnak fel a bőrbe, ezért nem feltétlenül ez az a kozmetikumforma, amit bőrtáplálásra javasolnék.

Csak tisztítás?

De a „csak” megfelelő tisztítás nem félvállról veendő dolog a házi szappanok esetén. A magunk készítette szappan nemcsak tökéletesen tisztít (jobban, mint a tusfürdők), de védi is a bőrünk, mindenfélétől. Sokunk tapasztalata, hogy makacs bőrproblémáink elmúlnak vagy enyhülnek a házi szappan használatával (ez nem igaz a boltokban kapható szappanforgácsból préselt szappanokra).

A szappanról gyerekkorunk óta „tudjuk”, hogy kiszárítja a bőrünket, és ekcémát is okozhat. Tudományos tanulmányok ezrei erősítik meg ezt a tényt, de csak kevesen próbálkoztak tudományos vizsgálatokkal ellenőrizni ezt a tényt túlzsírozott és glicerintartalmú szappanokkal.

Pedig a házi szappanok egészen pontosan ilyenek. Túlzsírozottak, azaz marad a szappanban elszappanosítatlan zsiradék, és glicerintartalmúak, hiszen ez az anyag a szappankészítési reakció közben természetesen keletkezik, és nem bajlódunk a kivonásával.

Ezért a tudósok, és a kozmetikumgyártók nagy része nem érti a szappant, hiszen már harminc éve kimutatták, hogy milyen rossz a bőrnek. Mi a fene körülötte ez az újkori őrület?

Mi, akik kicsit beleástuk már magunkat a szappankészítés tudományába, sejtjük már, hogy az ok a fenti két tulajdonságban keresendő, de tudásunk nekünk sincs. Csak a körülöttünk élők tapasztalatai.

Nem értjük, de tapasztaljuk

Hogy a szappan miért olyan hatékony? A bőrvédő, bőrtápláló tulajdonságok vagy a természetes anyagok okozzák a jóságát? Ez manapság eléggé hit kérdése. Valamiért ugyanis a házi szappant a tudósok sem értik teljesen. Én vegyészként mindig meglepődöm azon, hogy mennyire nem tudom elmagyarázni, megközelítőleg sem, mi mindent tesz a szappan a bőrünkkel. Különösen, mikor valami hatalmas sikertörténetet hallok.

Amit el tudok jól magyarázni, hogy miben különbözik a házi szappan a „Baba” típusú bolti szappanoktól. Ez megmagyarázza, hogy miért jobbak a házi szappanok, de nem magyarázza meg a szemmel látható szinte már-már (sőt, egyes esetekben kifejezett) gyógyító hatásukat. Egyszóval, én mindenképpen javaslom, hogy tanuljon meg szappant készíteni, de nem azért, hogy jobb hatásfokkal tudjon természetes anyagokat juttatni a szervezetébe – arra ott vannak a természetes krémek – hanem hogy megfelelően és kíméletesen tudja tisztítani a bőrét.

Higgyen nekem?

De az én írásom is csak egy, a sok közül. Semmi nem győzi meg annyira az embert, főként manapság, mint a tapasztalat. Azt javaslom tehát, hogy vegyen egy-két házi szappant valamelyik webshopban, vagy a piacon, és próbálja ki a családjával. Ha „bejön”, akkor tanulja meg a készítését (így kb. ötöd-tized áron meg tudja majd csinálni a család mosakodószerét, minimális munka befektetésével), ha nem, akkor sem vállalt túl nagy kockázatot.