Blog

Érdekes információk és aktualitások a kozmetikum készítés világából
8 okt 2016

Mit kensz magadra? Tonik

A tonik eredeti feladata az volt, még az idők kezdetén, hogy a szappanos mosakodás után visszamaradt lúgos bőr pH értékét visszaállítsa az egészséges értékre, de manapság már elvileg bőr semleges tusfürdőket használunk! Akkor vajon miért maradtak olyan népszerűek az arctonikok, és mi a feladatuk az arcápolásban?

Ha szappannal mosakodsz…

… akkor egyszerű a képlet. Bár a legtöbb szappanhasználó manapság nem tudja, de a szappanos arcmosás után illik az arcunkra tonikot használni, hogy a lúgos mosakodás után visszaállítsuk a bőt pH-ját.

Nem kell itt különleges dolgokra gondolni: egy kevés hibiszkusztea, vagy még inkább hibiszkusz-hársfa-nadálytő tea tökéletesen megfelel. Ha nem akarsz minden mosakodáshoz teát főzni, akkor főzzél hetente kb. fél litert, és tegyél bele nátrium benzoátot. Ilyenkor azért jó, ha hűtőben tartod a teádat.

Persze használhatsz bolti tonikokat is, csak keress az összetevő listán valamilyen enyhén savas anyagot. Nem lesz nagyon nehéz ilyen tonikot találnod, hiszen ezek a kozmetikumok hagyományosan kissé savas kémhatásúak.

Az alkohol…

Ez a másik dolog, amit szinte mindenki tud a tonikról, hogy hagyományosan sok alkoholt tartalmaz, de manapság már illik alkoholmentesen csinálni.

Ezzel kapcsolatban már természetesen árnyaltabb az igazság, mint ahogy azt a TV reklámok sugallják. Az alkohol a múlt század közepén azért került a tonikokba, mert ennek hagyományos szerepe a pH visszaállítás mellett a pórusok összehúzása és a fertőtlenítés is volt. Manapság túlságosan erős hatású összehúzó és szárító hatású komponensnek tartják az alkoholt, ezért kerülik a használatát. Helyette inkább propilén glikolt, vagy butilén glikolt szeretnek használni.

Ma már hozzáférhetők olyan tonikok is, amelyek kizárólag vizes-gyógynövényes bázisban működnek, bármiféle hozzáadott oldószer nélkül.

De, miért használjuk manapság?

Más se a pH beállítására, se a bőr összehúzására nincs szükség általános esetben a mindennapi arckezelésben, ezt a két funkciót az arctisztítók tökéletesen el tudják látni, ezért aztán azt látjuk, hogy a tonikok el is kezdtek kimenni a divatból.

Néha az arc tisztítása helyett használjuk őket: néha a gyengéd tenzidek sem elég gyengédek az arcunknak, ilyenkor egy semleges tonik csodákat tehet. Persze a sminket nem távolítja el tökéletesen, de nem is ez a feladata.

Máskor hidratálónak használjuk: ha zsíros a bőröd, mindennapi hidratálásra elég lehet egy kevés tonik az arcodra, így csak hetente egyszer-kétszer kensz rá emulziós krémet.

Gyakran összehúzó-fertőtlenítő hatását használjuk ki: pattanások, arckiütések esetén fanyalodunk rá egyes fajtáinak használatára.

Pedig a toniknak van még egy nagyon fontos funkciója mindezeken kívül: ő az, aki a mosdáshoz használt lemosók maradékát eltávolítja az arcodról, hogy még mutatóba se maradhasson rajta semmiféle tenzid, vagy oda nem illő hámsejt. A tonikos vatta gyengéd simogatása mindent leszed amit az arctisztítódnak csak félig sikerült eltávolítania.

Ne becsüljük hát le ezt a régi kozmetikumformát! Keressük meg a számunkra ideálisat, és használjuk minden nap!

Rovatunk következő részében a peeling hatású kencéket vesszük sorra.