Blog

Érdekes információk és aktualitások a kozmetikum készítés világából
25 okt 2016

Keressük az Igazságot! Minden natúr-kozmetikum jó a bőrödnek?

A Keressük az igazságot rovatunk arról szól, hogy a kozmetikumokkal kapcsolatos hiedelmekről, és tudásról írom meg a véleményemet. Várom mindenki más hozzászólását!

A mai témánk a natúr-kozmetikumok tökéletessége. Vajon igaz, hogy ha valaki kizárólag natúr-kozmetikumokat használ, akkor mindig egészséges lesz a bőre? Igaz-e az is, hogy ebből a műfajból nem nyúlhatunk mellé: bármit is kenünk magunkra, az javítani fog a bőrünk állapotán?

Natúr-kozmetikumok hatása

Fantasztikusan pozitív visszajelzéseket kaptam! – kiáltott fel a Házikence Tanoda 2.200 eddigi tanfolyami résztvevője közül szinte mindenki, aki adottmásoknak is az elkészült krémeiből.

Eleinte magamra voltam büszke: lám-lám, milyen profi krémeket ajánlgatok a tanfolyam hallgatóknak. Csak az volt nagyon furcsa, hogy még ha hozzáértés nélkül is adtak valakinek valamit (azaz bárkinek bármit), akkor is hasonlóak voltak a visszajelzések.

Sokat gondolkoztam akkor ezen, és végül be kellett ismernem, hogy az én zsenialitásomnak (ami persze azért letagadhatatlan! :)) vajmi kevés köze van a hatalmas sikerhez. A natúr-kozmetikumok, a kézzel készült kozmetikumok, sőt, a barátnőmtől kapott kozmetikumok valóban hatalmas csodákra képesek.

Vajon mi lehet ennek az oka? Vajon ennek gondolkodásmódbeli, lelki okai vannak, vagy a bioenergiák működnek? Vagy egyszerűen ilyen szuperek a természetes hatóanyagok? Az elmúlt öt évben intenzíven figyeltem a körülöttem lévő natúr-kozmetikum készítők és használók reakcióit, és a következő tapasztalatokra jutottam

A természetes hatóanyagok

A természetes hatóanyagok nagyon hatékonyak. Ez tapasztalat, nem igényel magyarázatot, de manapság minden magyarázatot igényel, így én is próbálok valami elméletet kerekíteni a tapasztalat köré.

Szóval a természetes alapanyagok nem úgy készülnek, hogy valamiféle célt szeretnénk elérni vele: hidratálni, nyugtatni, védeni. A természetes kozmetikum-alapanyagok csak úgy teremnek. Mi adjuk meg a funkciót nekik!

Ezért aztán szinte sosem egyféle funkciójúak, hanem rengeteg apró, többé-kevésbé észrevehető dolgot állítanak át a bőrünk működésében. Kiegyenlítik és regenerálják a benne működő anyagolat, enzimeket, élettani rendszereket.

A természetes hatóanyagok használata tehát meglepő változásokat idéz elő az emberek életében. Szinte mindenki meglepődve tapasztalja, mikor elkezd szappant, vagy tiszta olajokat kenni a bőrére, hogy milyen nagyon gyorsan eltűnnek vagy enyhülnek a régi problémák.

Persze a kevésbé profik által tervezett természetes kozmetikumok használata kompromisszumokkal jár. Nem szívódik fel olyan könnyen, nem lesz tőle olyan selymes az arcod, nem olyan kényelmes őket használni, de a hatékonyságuk megkérdőjelezhetetlen.

Mindig hatékonyak a természetes kozmetikumok?

Tényleg igaz az, hogy bárkinek bármit adhatsz, az megszünteti a bőrproblémákat?

Dehogy igaz!

Magamnak is csináltam már olyan kozmetikumot, ami több kár okozott, mint amennyit használt (koffeinérzékeny létemre a zöld teás szemránckrémet pl. kihagyhattam volna). De láttam én már méhviasz érzékenyt égő arccal egy testvaj után, vagy aknésodásra hajlamos bőrű embert egy intenzív kókuszvajkúra után (csak idő kell, hogy megtisztuljak a méregtől, mondta, és a látványos romlás után is kente magát tovább…).

Akkor hogyan válasszam ki a számomra megfelelőt?

Az igaz, hogy természetes kozmetikumokkal nehezebb nagyon mellé nyúlni, de lehet!

Figyeld magad!

A természetes kozmetikára igaz, hogy ha valami jól működik számodra, akkor általában már két-három nap alatt megjön a pozitív hatása, de elsőre is jobban vagy tőle. Ha ez nem akar bekövetkezni, akkor inkább válts!

A tisztulás amúgy létező jelenség, de ne járkálj pattanásos arccal, amíg bekövetkezik. Inkább keress olyan kozmetikumot, ami itt és most működik, aztán fokozatosan cseréld ki arra, amit ideálisnak gondolsz. Így is működik az átszokás!

És a bioenergiák?

Persze azok is bejátszanak a képbe. Ezért mondom mindig, hogy jó személyre szóló kozmetikumokat használni, ha hozzáértő csinálja, akkor közvetlenül Neked szóló kozmetikum készül majd. De még ha hozzá nem értő csinálja, akkor is a barátodtól kaptad a saját kezéből. Ráadásul, ha nem lesz szép tőle a bőröd, a nyakába öntheted, és kérhetsz tőle gyorsan másikat.

Mi a Te tapasztalatod a természetes kozmetikumokkal? Mesélj nekünk a Facebook-on!