Blog

Érdekes információk és aktualitások a kozmetikum készítés világából
25 szept 2016

Segítség! Kijöttek a pattanásaim!

Hallottál már néhány tippet arról hogy, hogyan kezeld a zsíros bőrödet? Persze, hiszen a boltok polcai tele vannak mindenféle Neked való készítménnyel, tonik, micellás víz, arczselé, speciális tusfürdők és mindenféle kozmetikum vár.

De valójában mire van szüksége a bőrödnek? Hogyan kezeld, mivel kend, hogy egészségesebbnek tűnjön? Van olyan étel, mivel segítheted a működését? Most eláruljuk Neked!

Hogy működik a zsíros bőr?

A zsíros bőr problémája, hogy a faggyúmirigy túl sok faggyút termel. Ez az anyag a bőr felszínén oszlik el és egy sor élettani folyamatot hátráltat. A bőr légzése kissé gátolt, a pH-ja savas irányba tolódik el, és persze a pattanások is megjelennek.

A pattanások kialakulásának fő oka, hogy a kitágult pórusokban összegyűlnek a szaruréteg hámló sejtjei és eltömítik a kifelé vezető járatot. A faggyúmirigyben a váladék tovább termelődik és nem tud kijutni belőle. A bezárult vizes folyadékban aztán elszaporodnak a bacik, begyullad a környező szövet: már ki is alakult a piros és viszkető pöttyöcske az arcodon.

Mit mond róla a Baumann bőrtípus indikátor?

A Baumann bőrtípus indikátor első paramétere a zsíros/száraz indikátor. A zsíros bőr hidratáltságával általában nincs probléma. Bár manapság már kicsit bonyolultabb a helyzet, de alapvetően a zsíros bőrnek nem a védőrétegét kell erősen támogatni.

Persze a védőréteget mindig támogatni kell. Ha a zsíros bőrödet kizárólag zselékkel, és zsírmentes anyagokkal ápolod, a felszíne kiszárad, a pórusok összeszűkülnek, és még több pattanásod lesz, amivel ráadásul a kozmetikusod is sokat küszködik.

Persze ha túl sok zsiradékot teszel rá, akkor azzal is rontasz a helyzeten. Így nagyon fontos, hogy ennek az érzékeny bőrnek a táplálását igazán nagy odafigyeléssel végezd!

Hogyan kezeld?

A legfontosabb, hogy kerüld a nagyon zsíros krémeket. Ezek felszívódnak a bőrödbe és még jobban megnövelik a bőr zsiradéktartalmát, sőt, akár segíthetnek a pórusok eldugulásában is. Ez utóbbit főként a szilárd zsiradékok teszik, így ha lehet, ne kezeld a zsíros bőrödet tiszta shea vajjal a gyulladások csökkentésekor.

Kerüld a harsány tenzideket! Bár úgy tűnik elsőre, jót tesz a bőrödnek, ha „szárazra” mosod, de ez nem igaz! A bőr védőrétegének védelmére Neked ugyanolyan szükséged van, mint bárki másnak. Ha kencét csinálsz magadnak, akkor ne használj másfajta olajat, mint jojobát és a nagy omega-3 tartalmú olajokat, mint a ligetszépe, a kencermag vagy a vadrózsa olaj. Ezeket is csak hatóanyagmennyiségben (1%) használd.

Használj rengeteg gyulladáscsökkentőt. Kamilla, hammamelis, levendula, hársfa, körömvirág, orbáncfű: mind nélkülözhetetlen kelléke a kencekonyhádnak, ha ilyen bőrtípusod van.

Néhány konkrét tipp

  • Ne mosakodj tusfürdőkkel. Vagy ha már igen, az legyen nagyon gyengéd, és bőrbarát. Az se baj, ha még azon is hígítasz kicsit.
  • Használj viszont szappant bizalommal. A szappan az a tisztítószer-forma, ami a legjobban illeszkedik egy ilyesfajta bőr működéséhez. Használj felváltva erősen túlzsírozott szappanokat, sószappanokkal.
  • Használj tonikot, sokat. Ez segít visszaállítani a bőr elcsúszott pH-ját, és általában még nyugtatja is a bőrödet.
  • Kis zsírtartalmú kencéket használj!

Mit egyél?

Sokat javíthatsz bőröd állapotán, ha étkezéssel is rásegítesz a kozmetikumok hatására.

Lehetőleg minimális mennyiségű húst egyél. Inkább halat, és zöldségeket ebédelj. A húsokban lévő telített zsírsavak megnövelik a faggyú váladékának viszkozitását: nehezen folyóssá teszik azt, így még könnyebben be tud ragadni a bőröd belsejébe. Ha eszel némi halolaj kapszulát, akkor a faggyú viszkozitása csökken, így könnyebben kifolyik majd az akár félig eltömődött pórusokból.

Egyél sok antioxidáns, gyulladáscsökkentő táplálékot, mint a karotinok, a vitaminok, vagy a flavonoidok. Zöldségek, gyümölcsök tartalmazzák legnagyobb mennyiségben az efféléket.

Mérsékeld a finomított cukor fogyasztását is.