Blog

Érdekes információk és aktualitások a kozmetikum készítés világából
24 aug 2016

Segítség! Száraz a bőröm! Mivel kezeljem?

A száraz bőr ápolása különösen nehéz feladat lehet a számodra. Húzódik, ráncosodik, és még néha hámlik is. Néha ráadásul begyullad, és vörös is lesz.

A boltok polcain számos kozmetikumot találunk, amit „száraz bőrre” ajánlanak. De melyik az igazi közülük? Melyiket milyen alkalommal, milyen bőrtünetek esetén használjunk? Az internet népe és a különböző ajánlások gyakran egymásnak ellentmondó tanácsokkal szolgálnak erre. Nehéz kibogozni az igazságot.

Következő sorozatunk első darabja ebben segít majd Neked.

Ha száraz a bőröd (Baumann szerint az első betű a bőrtípusod jelzésében “D”, akkor bőröd legkülső védőrétege nem működik megfelelően.

Bőröd legkülső rétegének (a szarurétegnek) a legfontosabb feladata az, hogy védje a belsőbb rétegeket a kiszáradástól, ezért olyan különleges a szerkezete. A felületét egy pontosan szabályozott összetételű folyadék védi, ez a bőrünk savköpenye. Ebben a bőröddel együtt élő baktériumok tenyésznek, amik védenek Téged a betegségeket okozó egyéb mikroorganizmusoktól.

Ez a folyadékréteg alatt ideális esetben a sejtjeid falához hasonlító vízvisszatartó réteg gondoskodik arról, hogy bőröd a megfelelő mértékben – minél jobban – a belső rétegekben tartsa a nedvességet. Ha a bőröd száraz, akkor ez a réteg nem működik elég jól. Feladatod tehát a védőréteg megerősítése, és táplálása, valamint a bőröd belsejének nedvességhez juttatása.

A bőröd védőrétegének táplálása

Bőröd védőrétegébe kívülről is tudsz anyagokat juttatni ahhoz, hogy a nedvességet hatékonyabban visszatartsa. Alapvetően kétféle ilyen anyag van:

  1. a növényi olajok – főként a telítetlen zsírsavak,
  2. és a koleszterin.

Az utóbbi egyszerűbb eset. Koleszterint és ehhez hasonló anyagokat növényi kivonatokkal (hársfa, bodza, nadálytő) finomítatlan, nyers növényi olajokkal (főként olíva olajjal és shea vajjal) de legközvetlenebbül lanolinnal tudsz a bőrödbe juttatni.

A növényi olajok talán még hatékonyabbak a védőréteg táplálásában. Persze nem mindegyik olaj hat egyformán. Legjobban a telítetlen zsírsavak, ezen belül is a többszörösen telítetlenek (omega 3) hatnak a legjobban. Az ilyesmit nagy mennyiségben tartalmazó olajokat ezért hatóanyag olajoknak nevezzük (és általában nem olcsó olajok). Legfontosabb képviselőik a vadrózsa olaj, a borágó olaj, a ligetszépe olaj, a kendermag olaj és társai.

Ezután következnek hatékonyságban az omega 6 olajok, mint a napraforgóolaj, a szőlőmag olaj, a szójaolaj, és társaik. Végül az egyszeresen telítetlen zsírsavakat tartalmazók, mint az olíva olaj.

Ha egy kozmetikum ezek valamelyikét elég nagy mennyiségben tartalmazza, biztos lehetsz benne, hogy bőröd védőrétege megkapja a megfelelő törődést egészséges működése érdekében.

Bőröd védőrétegének támogatása

A kozmetikumok azonban gyakran egy másik stratégiát alkalmaznak arra, hogy a bőröd vízvisszatartását, ezzel puhaságát növeljék.

Ilyenkor olyan anyagokat tesznek a kencékbe, amik egyfajta pajzsot alkotnak a bőröd felszínén. Ezek az anyagok nem szívódnak fel és nem épülnek be a bőr működésébe, csak egy többé-kevésbé erős vízvisszatartó réteget képeznek rajta. Így a bőrödet puhának és hidratáltnak érzed, egészen addig, míg ez a réteg rajta van, aztán pedig kenheted be újra, hogy az eredeti hatást visszaállítsd.

Ilyen anyagok például a jól ismert paraffinok is, amiket legtöbben kőolajszármazékoknak hívunk. A szilikonok is a kozmetikum-alapanyagok ezen csoportjába tartoznak. De van köztük sok természetes kategóriába sorolható anyag is, mint a szkvalán, vagy a frakcionált kókuszolaj.

Ezek az anyagok egyik oldalról nagyon hatékonyak: bőrünk fantasztikusan puha és hidratált lesz tőlük.

Másrészt becsapnak bennünket, afféle hozzászokás-érzetet alakítanak ki: számunkra az lesz a mérce, amilyen tőlük lesz a bőrünk. És ők nem támogatják a bőr saját folyamatait, hanem „megjavítják” a „hibáit”.

Az én javaslatom tehát az, hogy egészséges bőrű ember, ha lehet, ne használja azokat a kencéket, amikben túlnyomórészt ilyen anyagok vannak. Keresd a természetes összetevőket, és a hatóanyag olajokat.

Ha azonban extrém száraz a bőröd, akkor használd őket bőven és vegyesen. Ha teheted, használj sok természetes kozmetikumot, szükség esetén megtámogatva a szilikonos krémekkel (a szükség esete a mosogatás után van, vagy ha erősen bőrt kiszárító munkát végzel). A szilikonos krémek arányát pedig igyekezz folyamatosan csökkenteni, hogy a bőr magától is megtanulja maga beállítani a saját működésének egyensúlyát.

Mivel kezeljem hát a száraz bőrömet?

A kezelésnek három fázisa van: tisztítás, tonizálás, táplálás.

A száraz bőrödet a szárazság fokától függően tisztíthatod erősen túlzsírozott szappanokkal (kevésbé száraz esetben), vagy lemosó tejekkel (ha nagyon száraz a bőröd).

A szappanos mosakodás után mindenképpen használj savas tonikot. Ez nem árt a lemosó tej után sem, hiszen ebben rengeteg vízoldható csodaszer lehet, amelyek ugyan a hidratálásban nem annyira segítenek, de a bőröd egyéb problémáira megoldást jelenthetnek.

Ezután tápláld a bőrödet mindenképpen valamilyen emulziós krémmel, ami lehetőség szerint valamilyen omega 3 zsírsavakban gazdag olajat tartalmaz (mint a ligetszépe a vadrózsa, a gránátalma, vagy hasonló). Éjszakára használhatsz jó zsíros érzetű éjszakai krémeket is.

Ha tiszta olajkeverékeket, vagy arcszérumokat választasz a kezeléshez, akkor azokat szigorúan mindig vizes bőrfelületre kend fel!

Sok sikert a kezeléshez.

Mit tegyél, ha a bőröd nem száraz, hanem zsíros, és pattanásokra hajlamos? Ezt megtudhatod, ha figyeled az oldalunkat, benne a „Segítség!” rovatot.