Blog

Érdekes információk és aktualitások a kozmetikum készítés világából
6 aug 2016

Érdekes kozmetikumformák: Micellás vizek

A micellás vizek két-három éve jelentek meg a boltok polcain. Azonnal nagy népszerűségre tettek szert: ezek a víztiszta folyadékok tökéletesen működnek sminklemosóként, arctisztítóként, de még hidratálószerként is kiválók.

Vajon mit rejt a víztiszta külső? Mit várhatunk valójában tőlük? Tényleg olyan kíméletesen tisztítanak, mint a víz? Tényleg egyszerre működnek tonikként és sminklemosóként?

Ennek jártunk utána a következő cikkben.

A micellás vizek általában

Mostanában már nagyon sokféle terméket hívnak micellás víznek. A legtöbb víztiszta könnyen folyó folyadék, de már vannak köztük kétfázisú verziók is.

Ha többet egymás mellé teszünk, és elolvassuk az összetevőiket, bizony alig-alig találunk köztük különbséget, válasszuk a L’OREAL, vagy akár a Garnier termékét. Közös jellemzőjük a rövid összetevő lista, a nagy víztartalom, a polaxomerés és a hexylene glycol nevű anyag. Az már csak a szakmai szemmel jártasabbaknak tűnik fel, hogy legtöbben egy egyszerű, gyengéd, bőrbarát tenzidet is tartalmaznak, meglehetősen kis koncentrációban.

Az aktív hatóanyag

A micellás vizek aktív hatóanyaga is ez utóbbi három. A polaxomer, hexylene glycol kombináció az az anyag, amely: „mágnesként vonzza magához a szennyeződéseket, faggyúfelesleget, sminket és távolítja el azokat egyetlen mozdulattal.” hogy egy termékleírás szavait idézzük. A dolog persze nem ilyen egyszerű, de a tapasztalatok szerint egész jól működik, bár kicsit szárít.

A benne lévő bőrbarát tenzid még rásegít kicsit a tisztító hatásra.

Mitől micellás ez a víz?

A micella nem olyan ritka dolog a kozmetikában, mint gondolod. Tulajdonképpen majdnem minden kozmetikumod tartalmaz ilyeneket. A micella ugyanis akkor jön létre, mikor olajat vízzel próbálsz meg elegyíteni:

Ez persze nem megy könnyen: kell hozzá egy segédanyag, ami képes erre. A polaxomer pont ilyen: létrehoz kis gömböcskéket, amiben belül olaj található (tiszta állapotban a hexylene glycol), kívül pedig víz. Mikor az arcodra kerül, a zsíros szennyeződés, fölösleges faggyú és a smink részecskéi mind bekebeleződnek a gömbbe, így eltűnnek az arcodról.

Tényleg kiváltja a tonikot és a sminklemosót is?

A rövid válasz erre az, hogy „nem”. A hosszú az, hogy néha.

A sminklemosó egyszerűbb történet: a micellás vizek elég nagy hatékonysággal távolítják el a sminket az arcunkról. Ha ennyit várunk el egy sminklemosótól, akkor cseréljük ki nyugodtan a micellás vízre. És ez rendben is van: általában nem várunk el ápolást a sminklemosótól, hiszen arra van az éjszakai krém nem?

Persze, ha pörgősek az esték, és mindent gyorsan akarsz egy csapásra megoldani, akkor egyáltalán nem baj, ha a sminklemosód elvégzi az éjszakai krém feladatainak legalább egy részét. Tehát kicsit talán táplál, hidratál, de legalább nem szárít.

A tonik még ennél is bonyolultabb ügy: feladata egyáltalán nem a fölösleges faggyú eltávolítása. A tonik feladata a hidratálás és a védelem. Ha száraz a bőröd, akkor alá dolgozik az arckrémnek: olyan hatóanyagokat juttatsz a segítségével a bőröd felületére, amiket a krémed nem tartalmaz.

Ha zsíros a bőröd, akkor gyakran a tonik az, ami az arcod mindennapi hidratálását végzi. Az ilyen bőrtípusú emberek gyakran nem kennek minden nap krémet az arcukra, csak hetente egyszer-kétszer, a hét többi részében tonikkal oldják meg a mindennapi ápolást.

Talán érthető ezek után, ha azt mondom: a micellás víz egyáltalán nem váltja ki a tonikot az arcápolásban. Néha persze jó hatású lehet, talán időlegesen csökkenti is a mitesszerjeid számát, de hosszú távon kiszárítja a bőröd felszínét, miközben a faggyútermelés mértékét nem csökkenti.

Az én tanácsom: használd óvatosan a micellás vizeket. Néha kiváló szolgálatot tesznek, de a hosszú távú rendszeres használatukat inkább kerüld. Használd inkább felváltva egy jó minőségű tonikkal és sminklemosóval váltogatva.