Blog

Érdekes információk és aktualitások a kozmetikum készítés világából
7 júl 2016

Önbarnítók, avagy az irodai „napozás” hátrányai

//
Hozzászólások: 0
/

Az elmúlt sokezer évben a szépségideál a fehér bőr volt. Manapság inkább szeretünk egészségesen, napbarnítottan kinézni.

Ezt ideális esetben tényleg egészséges napozással érjük el, de persze az embereknek nincs mindig elég szabadidejük, így vesznek maguknak önbarnítót a „látszat kedvéért”.

Vajon egészséges ez? Melyik önbarnítót válasszuk a sok közül a legegészségesebb eredményért?

Egészségesen napbarnított bőrt csak hosszú hetek vízparti nyaralásával, és sok sok naptej használatával lehet elérni. A nap ugyanis valójában nem minden szempontból egészséges a bőrünknek. Így aztán sok sok naptejet kell használnunk, ezzel együtt még több időt töltenünk napozással, ráadásul még szerencsés bőrtípussal is kell rendelkeznünk, hogy a képen látható színárnyalatban pompázhassunk.

Az önbarnítók azt ígérik nekünk, hogy mindezt úgy is elérhetjük, hogy napi 8-10 órát a légkondicionált irodában dolgozunk, és csak néha szabadulunk ki egy-egy „buli” idejére a szabadba.

Persze mint minden pótszernek, ennek is megvan a maga hátránya:

Az önbarnítók fő hatóanyaga a dihidroxiaceton. Ez egy egyszerű kémiai anyag, ami képes reakcióba lépni a bőr felső hámrétegében megtalálható egyik aminosavval, és egy egyszerű kémiai reakcióval barnára festi azok egy részét.

Ha tehát önbarnító krémet használunk, akkor nem nő a bőrünk melanin koncentrációja, így nem is védjük magunkat a nap káros sugaraitól, és a D vitamin termelés sem indul be. Hiába kented tehát magad, az így kialakuló barnaságnak tehát semmi köze a nap sugárzásától kialakuló természetes színhez.

Az önbarnítók használatával tehát egy szimpla kémiai barnaság alakul ki, ami ráadásul biztosan nem hasznos a bőrünk számára. Ez a szer ugyanis erősen megnöveli a bőr szabad-gyök koncentrációját. Nem kicsit: nagyon nagyon. Egy jó önbarnító-krém tele vannak erős antioxidánsokkal, és erős gyulladáscsökkentőkkel, de még ez sem ellensúlyozza a barnító hatóanyag károsságát.

Kicsit furi is ez a trend: Mindenki mindenhol antioxidáns hatást hirdet, minden reklám tele van azok nagyon pozitív, öregedésgátló hatásával. Mi meg pont a legérzékenyebb időszakban, amikor a legerősebb szabad-gyök hatásnak vagyunk kitéve, akkor használunk önbarnítókat? Nagyon nehezen feloldható ellentmondás ez a barnítók kozmetikájában!

Ezek után persze már érthető, és magától értetődő,  hogy a barnítószerek érzékenyebbé tehetik bőrünket a napsugárzás káros hatásaival szemben. Ezt persze az elmúlt öt év során többször tudományos kísérletekkel is igazolták. Könnyebben leégünk, és gyorsabban is öregszik a bőrünk, ha ilyesmiket használunk.

Azt javaslom tehát: fogadjuk el magunkat olyannak, amilyenek vagyunk. Védjük bőrünk egészségét úgy is, hogy kevés vagy akár semennyi önbarnító kozmetikumot nem használunk.