Blog

Érdekes információk és aktualitások a kozmetikum készítés világából
12 jan 2016

Milyenek a biokozmetikumok vásárlói?

//
Hozzászólások: 0
/
Címkék:

A napokban egy amerikai felmérésről olvastam. Ebben részletesen leírják, hogy milyen emberek vásárolnak biokozmetikumokat.

Nagyon érdekesnek találtam a cikket, két okból is: Egyrészt, mert én is valahogy hasonlóan éreztem, de nem tudtam ilyen pontosan megfogalmazni, másrészt sok meglepetést is tartogatott számomra ez a bemutató.

Miért vesznek az emberek biokozmetikumokat?

Ennek persze több oka van. Minden ember a következő okok kombinációja miatt választja a biokozmetikumokat. Hogy ki, pontosan miért, illetve az itt felsorolt dolgoknak az egyes vevőcsoportokban milyen súlya van, azt mutatja majd a cikk második felében található leírás a különböző idealizált biokozmetikum vásárlókról.

Most tehát következzenek a biokozmetikumok vásárlóinak motivációi. Miért vesznek az emberek biokozmetikumokat?

Holisztikusabb élet ígérete

Mert egy teljesebb, holisztikusabb életet szeretnének élni.

Ez persze nem meglepő. Sokan gondoljuk azt manapság, hogy a természet, vagy Természet sok kincset rejteget számunkra. De hogy ilyen sokan vagyunk, az engem is nagyon meglepett: az emberek 61% gondolkodik így (Amerikában, és 2008-ban)

Abban majdnem mindenki egyez ért, hogy a biokozmetikumoktól szebb lesz az arcuk. Az emberek 40%-a szerint a biokozmetikumok tudják kihozni belőlük a legeslegszebb formájukat.

Ráadásul sokan hisznek abban is, hogy a növényekből származó alapanyagok valamiféle védelemmel látják őket el, ami átsugárzik a megjelenésükön, és az egészségükön is.

Mások egyszerűen azt gondolják, hogy azok az anyagok, amiket a természet fejlesztett ki, az ismerős a szervezetünk számára, hiszen mi is természetből vagyunk.

Így vagy úgy, az emberek nagyon szeretnének újra részei lenni a minket körülvevő világnak, és ennek egyik eszközét a biokozmetikumok vásárlásában látják.

Társadalmi felelősségvállalás

Ez is szorosan összefügg a fenti gondolattal.

Egyre többen gondoljuk úgy, hogy felelősek vagyunk azért, amilyen környezet minket körülvesz.

Ennek persze nagyon sok összetevője van. Az egyik legfontosabb a környezetvédelem. De ez egy akkora téma, hogy a biokozmetikumok vásárlóinak környezetvédelmi elkötelezettségét majd egy következő nagy címszó alatt mutatom be.

De a természeti környezeten kívül a vevők nagyon érzékenyek az állatokkal szembeni felelősségvállalásra is. Egyetértenek az állakísérletek tiltásával, és azzal is, hogy a kozmetikumokban ne legyenel állati részek, kivéve, ha az állatnak nem kell meghalnia ahhoz, hogy a kozmetikumba kerülhessen.

Szeretik tehát a mézet, és a tejet a kozmetikumokban, de nagyrészt egyetértenek az ámbra és a pézsma tiltásával.

Persze ebben még kicsit képmutatóak vagyunk: ha nem tudjuk az adott anyagok megfelelően pótolni mással, akkor szemet hunyunk az állatok halála felett: Az emberek nagy részének nincs nagy baja a kármin és a selyem kozmetikai felhasználásával. Mégis, hogy a bálnazsírból készült kozmetikai alapanyagok kikoptak a kozmetikából, az mindenképpen egy erős vásárlói nyomásnak volt köszönhető.

Gyerekcipőben jár, még, de egyre érzékenyebbek vagyunk a fair trade mozgalmak jelszavaira is. Ők arra figyelmeztetnek bennünket, hogy nemcsak a környezetünkkel, és az állatokkal szemben, de kiszolgáltatottabb helyzetben lévő embertársainkkal is felelősséggel tartozunk.

A biokozmetikumok vásárlói tehát gyakran vesznek olyan alapanyagokból készült kozmetikumokat, ahol a beszerzési források arra is figyelnek, hogy a földművesek, és az alapanyagokkal dolgozók olyan munkabért kapjanak, amiből meg tudnak élni. Ez a mozgalom persze a munkabér mellett a munka körülményeire is figyel: azt gondolja, hogy a szegényebb országok lakóinak is joguk van az emberhez méltó életre.

Környezetvédelem

Az Amerikában élő emberek 19%-a azért vesz elkötelezetten bio termékeket, mert azt gondolja, hogy ez a lehetőségek szerint legalább, de talán annál kicsit jobban figyelembe veszi a környezetvédelem, és a biodiverzitás követelményeit.

Ők azok, akik nem használnak pálmavajat (a környezet kizsarolása , és a biodiverzitás nem figyelembe vétele miatt), vagy ha nélkülözhetetlennek látják, akkor bio műveléssel előállított pálmavajjal dolgoznak. Ők azok, akik odafigyelnek arra, hogy az alapanyag gyártása és növényekből való kinyerése megfeleljen a zöld kémia alapelveinek  megfelelően történjen.

Ők azok, akik arra is figyelnek, hogy a gyártástól a lakóhelyükig ne legyen nagy távolság, hogy a szállítás távolságát is csökkentsék.

Egy szóval: ők azok a biokozmetikum vásárlók, akik felelősséget éreznek a Föld élővilága iránt.

 Félelem a kemikáliáktól

Ez már nem a társadalmi felelősségvállalással kapcsolatos motiváció. Az emberek 45% jelölte ezt meg a kérdőíveken.

Ez egy nagy meglepetés volt nekem. Én azt hittem, hogy erre mi, a naturkozmetika hívei beszéljük rá az embereket, a sok helyen megekelenő „10 legveszélyesebb kozmetikumalapanyag” és ehhez hasonló cikkekkel.

Én ezért a pályám elején megfogadtam, hogy nem írok ilyet, mert nem egyezik a hitrendszeremmel. Ehelyett mindig a sokféleségre hívtam fel a figyelmet: ne mindig ugyanazt a kozmetikai alapanyagot használd, hanem figyelj arra, hogy a polcodon olyan kozmetikumok legyenek, amiben sokféle tartósítószert használnak, és az emulgeátorok is legyenek sokfélék. Ekkor ugyanis elkerülheted, hogy egy alapanyag a tolerálhatónál nagyobb mértékben halmozódjon fel a szervezetetdben.

De most én is elismerem, hogy annak, aki biokozmetikumokkal foglalkozik, kell legyen egy olyan cikkének, hogy „10 legveszélyesebb kozmetikai alapanyag”. Mert az emberek keresik ezeket a cikkeket. És joguk van arra, hogy tudást gyűjtsenek. És az én liberálisabb véleményemet sosem ismerik meg, ha nem látnak tőlem ilyen című cikket.

De hogy ez milyen mély hitük az embereknek, arra álljon itt egy sztori: Mindig vannak éppen elviselhetetlenül veszélyesnek ítélt vegyszerek, és kevésbé veszélyesnek gondoltak is. Amikor éppen a parabének voltak a tiltó lista tetején, akkor az emberek egyszerűen nem vettek olyan termékeket, amien parabének voltak a tartósítószerek. Aztán a gyártók elkezdték kicserélni a tartósítószereket a kozmetikumokban, és változatlan recepttel, csak új tartósítószerrel kerültek forgalomba. És az emberek újra elkezdték vásárolni őket. A termékeladások néhány hónap alatt megközelítették a parabének miatti csökkenés előtti szinteket.

Egészséges élet

Az emberek azt is gondolják, hogy a biokozmetikumok egészségesebbek. Ez persze kicsit következik az előzőkből is. Azt gondolják, hogy vitaminokkal, növényi kivonatokkal, ásványi anyagokkal könnyebb egészségesnek maradni, mint olyan anyagokkal, amiket azért készítettek számunkra, hogy mesterséges körülmények között érezzük jól magunkat.

Ez persze egymásból következik. Ha tudjuk, hogy a kemikáliák ártalmasak, akkor tudjuk, hogy ami nem kemikália, az egészséges.

Persze ennek a hitnek is sok bukatatója van, és még több kérést vet fel. Ezzel persze visszaélésekre, és kreatív értelmezésekre ad lehetőséget. Hiszen mindennyian ismerjük a légyölő galócát, ami garantáltan kizárólag természetes anyagokból áll. De ez most nem ennek a cikknek a témája. Itt a vásárlókról beszélünk, és arról, hogy ők szívesen látják a cimkén, hogy egy termék természetes anyagokból készült, mert akkor egészségesebbnek gondolják.

A Bio termékek legnagyonn hátránya: az Ár

A bio termékek persze sokkal drágábbak, mint a nem bio-k. Ennek nagyon sok oka van: a speciális csomagolások, a bio termelésű alapanyagok, a kemiláliák helyett bio növényi kivonatok használata stb.

De a vásárlók drágának találják a bio kozmetikumokat. Ezért a biokozmetikumok vásárlói  nem is vesznek minden alkalommal ilyen terméket. Általában kétféle termék van a polcukon: fontos és érzékeny területekre, és fontos alkalmakra bio-t használnak, a többi helyre és alkalommal inkább az olcsóbb, de azért elfogadható összetételű termékeket választják.

Mit tudnak a biokozmetikumok vásárlói?

Ez a másik nagyon fontos kérdés, amikor bio, vagy natur kozmetikumokat akarunk eladni. Mennyire tájékozottak a vásárlók arról, ami felé elköteleződnek? Tudják pontosan mi a natur? mi a bio? MI a különbség? Milyen alapanyagokat akarnak kerülni? Mennyire olvassák a cimkéket? mit hisznek el róla?

A felmérés erre a kérdéskörre is kiterjedt.

Mit tudnak a biokozmetikumok vásárlói a „Bio” minősítésről?

A felmérés szerint sajnos nem túl sokat. Valójában azt hiszik, hogy a biokozmetikumok piacát az államok törvényekkel ellenőrzik, és hogy csak kormányok által engedélyezett és ellenőrzött minősítő szervezetek üthetnek „Bio” plecsnit egy termékre.

Ez sajnos nem igaz, de valljuk meg elég logikus elvárás lenne. Európában már nem is vagyunk messze ettől, hiszen a COSMOS szabályozás megalkotása óta a legerősebb minősítő szervezetek között egyetértés lett abban, hogy mit tekintsünk „bio”-nak. és mit ne. De az amerikai biokozmetika piac még nagyom messze van ettől a szabályzástól.

Ráadásul nagyon sok meggyőzőnek tűnő nem hivatalos „bio” plecsnit találhatunk a boltok polcain. Ezek, ha amúgy a cimkén nincs ordító hiba, akkor bizony megtévesztik a biokozmetikumok vásárlóit. Hiszen nem szakemberek, és nem is lehet elvárni tőlük, hogy ismerjék a szabályozás részleteit.

Reméljük Európában a COSMOS szabályozás életbe lépésével a helyzet tisztázódni fog majd.

Olvassák-e a cimkéket?

A felmérés szerint a biokozmetikumok vásárlóinak 31% mondta magáról hogy figyelmesen átolvassa a kozmetikumok cimkéjét, amit megvett. Ez nagyon jó arány! A kérdés inkább azm hogy mennyire értik, hogy mi van rá írva, és hogy mennyire vannak tisztában azzal, mik a megbízható jelölések, és mi nem az.

Akkor is, fontos leszügeznünk, hogy a cimke, és a rajta lévő szöveg, illetve minősítő szervezetek logói nagyon sokat számítanak.

Milyen básárlói kategóriákba sorolhatók a biokozmetikumok vásárlói?

Végül következzen a legizgalmasabb kérdés: MIlyen vásárlói kategóriákba soroljuk ezeket az embereket.

A felmérés a vásárlói szokésok alapján öt csoportot alkotott. Ebből kettő elkötelezett bio vásárló, a harmadik könnyen elkötelezetté tehető, és a másik kettő nehezebben téríthető meg a „bio” gondolkodásnak. De lássuk őket sorban:

Egészség és fenntarthatóság

Ez a csoport az amerikai lakosság 19%-át foglalja magában.

Ez az első kategória. Jellemző figurája az a tudatos vásárló, aki elzarándokol Budaörsre, a csomagolóanyag mentes boltba. Minden nap főz magának, vagy legalábbis azt szeretné elvárni magától. Mindenkit, a környezetében lelkesen próbál megtéríteni a bio életmód számára. Neki a biokozmetikumok vásárlása csak része egy átfogó életmódnak, ami a természetközeli, holisztikus gondolkodásmódból és életvezetésből áll.

A csoport tagjai tehát

  • általában magasabban iskolázottak
  • a természetes életmód és a holisztikus gondolkodás hívei
  • egészségesen éslnek, de nagyon fontos nekik a környezeti és a társadalmi felelősség
  • amúgy is zöld fogyasztók
  • a környezetükben véleményformálók
  • nem feltétlenül rendelkeznek magas keresettel, de azt nagyon tudatosan költik el.

A termékek szempontjából ők azok, akiknek fontosabb a természetes alapanyag, mint a kozmetikum tökéletessége: azért, hogy kizárólag természetes anyagokból álló kozmetikumokat használhassanak, hajlandók kompromisszumot kötni a kozmetikum tulajdonságaiban (főleg a múló, nem a hatékonyságot érintő tulajdonságokban).

Egészséges életmód

Ez a csoport is 19% az amerikai lakosságon belül.

A csoport jellemző figurája az az átlagosnál több bevétellel rendelkező családanya, aki hetente akár többször is eljár fitness terembe, hogy karban tartsa a testét. Egészségesen és tudatosan étkezik, és a férjének is így főz. Megengedi magának az évi többszöri nyaralást, a megfelelő kikapcsolódást és feltöltődési időszakokat.

Az ő eletében a biokozmetikumok vásárlása az egészséges életmód része. Fiatalosan, fitten tartja őt, és kihozza a legszebb formáját.

A csoport tagjai tehát:

  • inkább az egészségük, mint a környezet iránt éreznek felelősséget
  • általában magasabb keresettel rendelkeznek
  • Iskolázottságuk jóval átlag feletti

Termékek szempontjából ők azok, akik nagyon érzékenyek egy termék minőségére. Még a pillananyi bőrérzetre, a textúrára, a felszívódás sebességére is nagy figyelemmel vannak. az igazi igényes vásárlók. Ők eredményt akarnak egy biokozmetikumtól, méghozzá a negfelelő bőrélménnyel, és kenyztető hatással összekötve.

Ők a leghűségesebb bio fogyasztók.

Fiatalok

Az amerikai lakosság 25%-a.

Nekik még nincsenek kialakult vásárlási szokásaik, hanem az éppen aktuális trendeket követik. Várhatóan, ha idősebbek lesznek, csatlakozni fognak valamelyik fenti csoporthoz.

Célcsoportjai lehetnek egy fiatalos lendületes új termékvonal bevezetésének.

Többiek

Még két célcsoport maradt hátra: a konvencionális vásárók, és a bizonytalanok. Előbbiek számára az ár/érték arány a meghatározó, inkább a praktikusság alapján döntenek. Nem rendelkeznek túl nagy jövedelemmel.

Biokozmetika szempontjából Ők egy olcsó, mégis bio, vagy natur termékvonal bevezetésének lehetnek esetleges célcsoportjai.

A bizonytalanok egyszerűen nehezen tudnak stabil vásárlói értékrendet kialakítani, ezért nehezen megszólíthatók.

Összafoglalva:

A biokozmetikumok vásárlói egészség és koóörnyezettudatosak. Általában egy teljesebb, holisztikusabb élet megvalósítását várják a biokozmetikumoktól. Fontos számukra a társadalmi felelősségvállalás, de azért nem szeretnek ezért túl nagy áldozatot hozni.

Fontos lenne számukra az átlátható szabályozás

Jobb lenne, ha a biokozmetikumok olcsóbbak lehetnének a mai áraiknál, mert akkor több vásárlót elérhetnénk velük.