Blog

Érdekes információk és aktualitások a kozmetikum készítés világából
24 nov 2015

Interjú Kaltenecker Andreával, induló kozmetikai vállalkozóval

//
Hozzászólások: 0
/

Kaltenecker Andi az egyik TID megrendelőnk, aki az engedélyeztetési folyamat vége felé tart mostanság. Amikor ez az interjú készült, akkor éppen a megrendelésének elején voltunk. Andi nagyon szerencsésen, és gyorsan és okosan oldotta meg az engedélyeztetéssel járó nehézségeket. Kérlek olvassátok erről interjúnkat nagy szeretettel.

Ti az ország melyik táján laktok?

Közép-magyarországi régió, Pest megye. Lakhelyünk miatt szinte minden pályázati lehetőségtől elesünk, egy hátrányos helyzetű régióban ebből a szempontból könnyebb helyzetben lennénk, de itt vetettük meg lábainkat, így abból főzünk ami van 🙂

Hol szeretnéd elindítani a szappankészítő vállalkozásodat?

Vállalkozásomat a birtokunkon tervezem elindítani, egy szappankészítésre kialakított különálló épületben.

Most éppen hol tartasz a folyamatban?

Jelenleg a műhelyem már elkészült, az engedélyezés pedig folyamatban van.

Mi volt a legnagyobb kihívás eddig az engedélyeztetési procedúra során?

Először az épület olyan formán történő kialakítása, hogy megfeleljen a hatósági előírásoknak, ami valljuk be igencsak szigorú és rendkívül sokféle szempontot kell figyelembe venni. Nagyon fontos volt számomra, hogy a hatósági előírások mellett a műhelyem praktikusan legyen berendezve, megfelelő hely legyen gyártásra, érlelésre/tárolásra és csomagolásra, mindezt helytakarékos és még esztétikus formában is kivitelezve. Ez a technikai része, azonban az engedélyeztetés ennél még bonyolultabbnak ígérkezik, de ehhez profi segítséget veszek igénybe a Házikence Tanodától. Nem egyszerű feladat az MSDS lapok beszerzése sem, sok gyártótól úgy kell kicsikarni a gyártási lapokat, persze természetesen van kivétel is, de a nehezebb ügyintézés maradandóbb emléket hagyott bennem.

Látom, nagyon jól ismered a szabályokat. Mik az információforrásaid az elinduláshoz, és a szabályozás ismeretéhez?

Ha valaki ilyen vállalkozást tervez beindítani, akkor mindenképp szükséges, hogy a szappankészítésen túl a jogszabályi háttérrel is tisztában legyen. Több alkalommal egyeztettem ÁNTSz-es ügyintézőkkel, akik minden esetben rendkívül segítőkészek voltak, így a róluk terjengő rémhírek szerencsére nálam nem igazolódtak be 🙂 Emellett részt vettem a Házikence Tanoda által szervezett üzleti tanfolyamon, ami nagyon-nagyon hasznos volt! A tanfolyami segédleteket az óta is szorgalmasan lapozom minden héten és az útmutatásuk alapján haladok folyamatosan előre. Mindenkinek csak ajánlani tudom ezt a tanfolyamot, rengeteg tisztázatlan kérdésre lehet azonnal egyértelmű válaszokat kapni Torma Vikiéktől, és nem kell az internetet bújni bizonytalan és sokszor fals információkért.

Hogyan tanultad meg a szappankészítést? Milyen képzettségeid vannak még? Milyen módszereket használsz leginkább?

Több mint két éve kezdtem el a szappankészítéssel foglalkozni, Szekszárdon vettem részt egy nagyon jó hangulatú tanfolyamon, és ezután kezdtem el komolyabban foglalkozni vele. Hideg eljárással készítek gyógynövényes szappanokat. Eredetileg tájépítészmérnök vagyok, több éven keresztül pályázatírással és projektmenedzseléssel foglalkoztam, és ezután csöppentem a szappanok csodás világába.

Hogyan, milyen meggondolások alapján alakítottad ki a termékskáládat?

Kreatív megoldásokkal igyekszem mindig valami különlegeset kitalálni, megalkotni az „alap” szappanjaim, ami egyedi és jól megkülönböztethetővé tesz a – napjainkban már eléggé telítettnek mondható – piacon.
Mit gondolsz az értékesítésről?

Az értékesítés egy nagyon érdekes tapasztalat számomra. Magamból kiindulva, (de azóta találkoztam másokkal, akik szintén így gondolkoznak) eleinte úgy gondoltam, hogy elkészítek néhány szuper alapanyagokból álló szappant és az ismerőseim majd mind ezt akarják, hiszen én nagyszerű dolgot alkottam. Eleinte ez még így is van, de a későbbiekben már komolyan agyalni kell, hogy hogyan adsz túl a „felesleges” készleteden. Ahogy Torma Viki is mondta a szappankészítő vállalkozás során, az hogy jó minőségű szappant készítesz az egész sztorinak CSAK az 5!!! százaléka. Egyszerre kell gyártónak, értékesítőnek, marketingesnek, termékfejlesztőnek, webdizájnernek lenned és még vagy 10 további pozíciót kell egyszerre betöltened, egyáltalán nem annyira egyszerű mint azt az elején gondolnánk.

 Most mi lesz a következő lépés?

A műhelyem kész, most veszi kezdetét a papírmunka, s ezzel egy időben az egyedi értékesítési rendszer megalkotása lesz az elkövetkező hetek/hónapok feladata.

Hát sok sikert kívánok a következő lépéshez, és az új vállalkozás felépítéséhez is.

Köszönöm!