Blog

Érdekes információk és aktualitások a kozmetikum készítés világából
25 nov 2015

A biokozmetikában használható tartósítószerek

//
Hozzászólások: 0
/

A biokozemtikumok csodája, hogy tele vannak természetes anyagokkal. Azonban pont ez a tulajdonságuk, ami még inkább megnehezíti tartósításukat. A kozmetikumokban használt gyümölcsök, zöldségek, vizes kivonatok kiváló tápközeget jelentenek a különböző mikroorganizmusoknak, így felbontás után nagyon gyorsan romlanak. A másik nehézséget az okozza, hogy a biokozmetikában felhasználható tartósítószerek repertoárja sokkal kisebb. Emellett nem biztosítanak olyan védelmet termékeinknek, mint amit a szintetikus társaiknál megszoktunk.

De lássuk milyen anyagok állnak rendelkezésünkre, amivel megnövelhetjük kozmetikumaink felhasználhatóságát.

A benzoesav széles körben használt tartósítószer a kozmetikai ipar mellett az élelmiszer- és gyógyszeriparban egyaránt. Természetes forrásáról a benzoegyantáról kapta nevét. Vízben kevésbé oldódik, forró vízben, alkoholban, zsírokban és olajokban oldódik. Gyakran használják nátrium sóját a nátrium-benzoátot mely vízben nagyon jól oldódik. A benzoesav és sója gátolja a penészgombák, élesztőgombák és egyes baktériumok szaporodását, azonban gátló hatásukat csak savas közegben fejtik ki. Kozmetikumok tartósításánál 0,5-0,8% alkalmazhatjuk őket. Ebben a koncentrációban a mikrorganizmusok szaporodását gátló hatásuk mellett, hámképző tulajdonságai is ismertek, azonban ennél nagyobb koncentrációban irritatívak lehetnek. Használatukkor fontos a megfelelő pH beállítása, amit leggyakrabban tejsavval vagy citromsavval tehetünk meg.

A szorbinsav gátolja az élesztő- és penészgombák, valamint néhány baktériumfaj szaporodását. Nevét a madárberkenyéről (Sorbus aucuparia) kapta, melyből először izolálták. Tartósítószerekben leginkább a vízben sokkal jobban oldódó sóit használják pl: kálium-szorbát.

A szalicil egy szintén régóta ismert és használt tartósítószer, melyet kezdetben a Fekete fűz kérgéből alítottak elő. Az élelmiszeriparban, használata mára vitatott, azonban kozmetikumokban nem csak, mint tartósítószert, de hámlasztó tulajdonsága miatt, mint hatóanyagot is felhasználják. Hátránya hogy vízben nem oldható, és gyakran okoz irritációt.

A Leucidal egy jól tolerálható, víz alapú erjesztett retekkivonat. Hátránya, hogy önmagában tartósítószerként kifejtett hatása még vitatott és jóval magasabb koncentrációban kell alkalmazni (3%) társainál. Nem pH érzékeny, azonban hőérzékeny így a már kihűlt kozmetikumba kell belekeverni.

A Dehydroacetic Acid egy gomba és baktérium ellenes hatású bio kozmetikában elfogadott tartósítószer, melyet 0.6%-os vagy az alatti koncentrációban használnak.

A Glükonolaktont szintén felhasználják mint tartósítószer és mint hatóanyag egyaránt, azonban erősen allergizálhat , ezért használata nagy körültekintést igényel.

A Benzyl Alkohollal leginkább tartósítószer keverékekben találkozhatunk ugyanis nagyobb mennyiségben szárító és irritáló hatású.

A Natapres egy növényi kivonatokat tartalmazó tartósítószer, ami többfajta növény baktérium és gombaellenes hatóanyagait hasznosítja, azonban ezt Magyarországon beszerezni igen nehéz, mivel az európai webshopok sem árulják.

Ezen anyagok mellett a természetes és tiszta illóolajok és a propolisz is rendelkeznek hasonló hatásokkal. Az első ilyen illóolaj, ami egyből az eszünkbe jut a teafa, de emellett számos más illóolaj rendelkezik hasonlóan erős hatással, úgymint a levendula, gerániol, rozmaring… Így kedvenc illóolajainkat felhasználva, a kedvező hatások mellett tovább növelhetjük kozmetikumain biztonságos felhasználását.

Amennyiben a biokozmetikumok szabályrendszereit követve szeretnénk elkészíteni termékeinket, ezeket a szereket használhatjuk, illetve számtalan formában megtalálhatjuk ezen anyagok keverékeit is, különböző fantázianevekkel. Például a Cosmio webáruhában a benzoesav és szorbinsav keverékét tartalmazó Rokonsal BSB-N, a Natúrkence áruházban a Paratexin és a Cosgard elsőszámú anyaga az Dehydroacetic acid amihez még különböző tartósítószereket kevernek még a fent leírtakból.

Fontos azonban, hogy tisztában legyünk azzal, hogy ezek a szerek a baktériumokat nem ölik meg csak a további szaporodásukat gátolják. Elkerülhetetlen hogy betartsuk a megfelelő higiéniai szabályokat, és gondoskodjunk a megfelelő tárolóedény használatáról, hogy a termék, felbontás után se szennyeződjön.