Blog

Érdekes információk és aktualitások a kozmetikum készítés világából
21 nov 2015

Ajakápoló mézzel

Nekem mindig nagyon ízlettek az édes ajakápolók, ezért a kedvencem volt a csokis. A tanfolyamokon is mindig nagy sikere volt. A gyerekeim meg imádták. Ették, mint a nutellát. Persze a csoki nem olyan egészséges. Meg különben is csalás, hogy egy egyszerű ajakápoló készítésekor olyan emulgeátorral dolgozom, ami nem a kozmetikában használatos?!

De akárhogy is próbálkoztam, sehogy sem sikerült helyettesíteni a csokit mézzel. Még ajakbalzsamban sem. Hiába írja minden recept, hogy tegyünk az ajakápolóba egy kicsit, nekem mindig leülepedett az aljára, aztán ott is ragadt.

Egyedül a shea hab bírta el, de azt ugye felveri az ember. Meg az emulziós krémek. Persze. Hiszen az olajok és a méz nem is elegyedhet egymással! hiszen a méz vízoldható. Hogyan is ne ülepedne le a zsíros ajakápolóban. De nemcsak a méz probléma. Megőrültem a bolti ajakápolókban lévő aloétól. Az aloé gyulladáscsökkentő hatóanyagai ugyanis vízoldhatók. Hogy a fenébe csinálják?!

Persze tudtam én elvileg, hogy emulgeátor kell. De milyen? És hogy a fenébe lesz tőle szilárd a végső emulzió? Nem részletezem tovább. Hosszú ideig kerestem a megoldást. Aztán a hetekben rátaláltam egy egészen különleges emulgeátorra: az Olivem 900-ra. Ez a furcsa emulgeátor víz az olajban emulziókat szeret csinálni.

Mi az a víz az olajban emulzió? Hát azok az emulziós krém fajták, amiben sokkal több olaj van, mint víz (ez nem teljesen igaz, de első közelítésben OK.). Mint ez az ajakápoló. Azonnal ki is próbáltam. A krémkeverés nagyon egyszerű vele: melegítsd fel az olajokat, és a vizes fázist külön, és kb. 70 C-on (fontos a hőmérséklet!) öntsd őket össze. Az ikeás tejhabosítóval, vagy a botmixerrel keverd addig az egészet, míg homogénné nem válik (olyan krémes állagú lesz a forró kence), majd tedd ajakápoló tokba.

Ha az itt található recept alapján dolgozol, olyan krémet kapsz majd, mintha rendes ajakápolót készítenél. Megszilárdul, és használhatod ahogy a zsíros társait.

A recept:

  • 20 g méhviasz
  • 6 g olivem 900
  • 20 g sheavaj
  • 10 g mangóvaj
  • 6 g aloé gél, vagy méz