Blog

Érdekes információk és aktualitások a kozmetikum készítés világából
Sminklemosó házilag
16 júl 2012

Sminklemosó házilag

A tanfolyamon kérdezett valaki a minap, hogy hogyan tudja lemosni a sminket az arcáról. Jó-jó, tudja, hogy a smink nem valami bőrbarát izé, de hát nők vagyunk, vagy mi, és néha szükség van rá. Neki meg ami azt illeti elég gyakran, mert bizony meztelennek érzi magát, ha smink nélkül megy az utcára.

Kicsit félve nézett rám, láthatóan azt várta, hogy összehúzom a szemöldököm, és elmesélem neki, miért nem javaslom ezt vagy azt az összetevőt. Pedig semmi ilyesmit nem gondoltam. Hiszen végül is nők vagyunk, és szépek akarunk lenni. A legtöbbünknek ehhez hozzá tartozik némi smink, kinek több, kinek kevesebb. A tanácsom ezzel kapcsolatban legfeljebb annyi lehet, hogy lehetőleg ne használjuk egész nap: adjunk a bőrünknek teret a lélegzésre a pihenés pillanataiban. Mihamarabb, ha egy nehéz nap végén vagy netán közepén végre olyan helyzetbe kerülünk mossuk le magunkról a festéket, és semmiképpen ne aludjunk vastag púderréteg alatt.

Igen ám, de hogyan? Mint tudjuk, a sminklemosók szintén tele vannak mindenféle nem bőrbarát komponenssel. Mit tehetnénk, hogy legalább amikor megszabadultunk tőle, adjunk valami igazán táplálót és nyugtatót bőrünknek, amire szüksége van.

Így hát a kérésére összeszedtem, milyen házi sminklemosókat ajánlhatunk a természetes kozmetikában.

Tej: Igazi csodaszer. Ápol, táplál, feszesíti és rugalmassá teszi a bőrünket. Maga is egy emulzió, amely a kozmetikai krémekhez hasonlóan vizes és olajos fázisból áll. Kiváló sminklemosó, bár valószínűleg a vízálló sminkeket nem annyira távolítja el.
Joghurt: Hasonlóan a tejhez, ez is vizes alapú emulzió. Sokféle vitamint, és ásványi anyagot tartalmaz. Szintén tökéletes sminklemosó. Inkább zsíros bőrre ajánljuk
Tejszín: A vaj és a túró után ez a legnagyobb zsírtartalmú tejtermék. A száraz bőr igazi csodaszere, és persze sminklemosásra is csodálatos. Talán van némi esélye a vízálló sminkek ellen is.
Uborka: Kiváló fiatalító kence készülhet belőle, ha beledobjuk a turmixba. Egy kis tejjel együtt sminklemosónak is óriási.
Banán, avokádó: Ezek a legnagyobb zsírtartalmú gyümölcsök. Kiváló zsírsav összetételű zsiradékaikkal, és hatalmas vitamintartalmukkal tökéletes szem- és arcápoló termékek alapanyagai. Tejbe vagy tejszínbe keverve igazán hatékonyak nemcsak a smink eltávolítására, de táplálásra és fiatalításra is.
Tiszta növényi olajok: Főként a vízálló sminkek eltávolításának nagymesterei. Nem kell nagyon bonyolult dolgokra gondolni: egy kis olívaolaj, némi jojobaolaj vagy mandulaolaj, egy kis sminklemosó pamacs, ennyi a nagy trükk. Szempilla-, és szemöldöknövesztőnek pedig ott van a fantasztikus ricinusolaj, ami nemcsak tökéletesen tisztít, de nagyon meg is gyorsítja mindenféle szőrzet növekedését. Ő a csodálatosan hosszú szempillák természetes előállítója.
Persze, mint mindig, most is bonyolíthatjuk a dolgot. Csinálhatunk otthonra természetes kencét a smink eltávolítására. Íme, álljon itt néhány recept, a teljesség igénye nélkül:

Szempillanövesztő sminklemosó recept(vízálló sminkekre is):
  • 1 ek mandulaolaj
  • 1 ek ricinusolaj

Keverjük össze őket egy kicsi dobozba, és használjuk egészséggel!

Emulziós sminklemosó recept:

Zsíros fázis:

  • 10 g olivaolaj
  • 10 g sheavaj
  • 4 g lysolecitin
  • 0,5 g optiphen (tartósítószer, opcionális)
  • 1 g E-vitamin

Vizes fázis:

  • 25 g víz
  • 5 g glicerin

Melegítsük fel külön a vizes fázist, külön a zsíros fázist vízfürdőben 60-70 fokra, majd gyors keverés (a gépi habverő egyik dagasztókarját használva) mellett önsük a vizet az olajokhoz. Kihűlésig keverjük.

Használd egészséggel!