Blog

Érdekes információk és aktualitások a kozmetikum készítés világából
19 júl 2012

Ruhatisztítás szappannal

Mára egyre nagyobb az igény a természetes kozmetikai cikkekre. Ahogy bőrünket szeretnénk természetes dolgokkal ápolni, úgy otthonunkban is szeretnénk természetes tisztítószereket.

Következő cikkünkben a szappanos mosásról olvashattok.

Még mielőtt belevágnék: A két cikk után nagyon kívánkozik majd egy második: az hogy miféle alternatív módszerek vannak még a mosásra, és annak mik az előnyei és a hátrányai. Egy következő cikkben tehát sokat fogok még mesélni a mosódióról, a vadgesztenyéről, a szappangyökérről, a szódabikarbónáról, a mosógömbről, és hasonlókról. Egy befejező cikkben pedig a folttisztító módszerek kerülnek majd sorra, mint a nátrium-perkarbonát, vagy az epeszappan, a só (tudod, vörösborfolt), meg egyéb házi-módszerek, vagy akár a bolti folttisztítók is.

Mosás szappannal

A szappan kiváló tisztítószer. Ezt mindenki tapasztalta már a mindennapjai során: nemcsak bőrünkről, de akár ruháinkról is kiválóan lemossa a szennyeződéseket. Sokan őriznek még otthon egy-egy darabot a nagymama régi mosószappanjából. Az ilyen helyeken ezt kincsként tisztelik, és ha van olyan folt, ami mással nem jön ki, akkor lereszelnek belőle egy kis darabot, és használják. A folt ilyenkor gyakran eltűnik, és a leszármazottak hálásan gondolnak vissza a régi idők nagy tudoraira.

Régente a mosóporok is szappanból készültek: apróra megőrölték a kész szappant, és így használták. Vízlágyítónak trisót használtak, ezzel növelték meg a szappan hatékonyságát.

Kemény gondok

A trisóra azért van szükség, mert a szappan oldhatatlan csapadékot képez a vízkeménységet okozó Ca2+ és Mg2+ ionokkal. Ez egy nagyon finom szemcséjű por lesz, ami egyrészt csökkenti a mosásra hasznosuló szappan mennyiségét, másrészt mindenben oldhatatlan, rárakódhat a ruhákra, ezzel szürkíti azt, és kiválhat a mosógép lefolyócsövében is, amitől eldugulhat a lefolyónyílás.

A trisó foszfátionjai erősen átölelik a keménységet okozó ionokat, és nem engedik, hogy reagáljanak a szappannal. Így annak hatékonysága is megmarad, és csapadék sem képződik.

Igen ám, de a foszfátok, és a foszfát-tartalmú mosószerek környezetszennyező hatását már jól ismerjük. A természet védelme érdekében szükség van cseréjükre. Ezért használnak ma helyettük más komplexképzőket: a bolti mosószerekben főként akrilátokat. Ezek persze ugyanannyira környezet szennyzők, csak másképp, és róluk még nem szólnak annyira tömegesen a médiában.

Ha mi magunk, háztartásunkban ügyelünk a környezetünkre, akkor alrernatív megoldásokat keresünk. Például a mosószódát. Ez nem tipikusan vízlágyító, ugyanis maga is csapadékot képez a kálciumionokkal, de arra jó, hogy a szappanos mosás hatékonyságát megőrizze. Ugyanis az ionok inkább ővele reagálnak, így a szappant elkerülik. Ráadásul a mosószóda-kálciumion csapadék (kálcium karbonát, azaz a sima krétapor) feloldásához egy ici-pici ecet elegendő.

Kell-e a szappan?

De ha ez ilyen szuper, akkor minek a szappan a mosáshoz? Próbáld ki! Azt jósolom, hogy ha szappant is teszel a lúghoz a mosógépbe, akkor nemcsak tisztább, de puhább is lesz a mosógépből kikerült ruha.

A szappan ugyanis mégiscsak egy tenzid. Hatékonyabban mos bármi másnál. Nemcsak a zsítos szennyezéseket távolítja el, hanem szinte minden nem vízoldható anyagot. Ráadásul különleges kémiai szerkezete miatt úgy alakítja a ruha szálacskáit, hogy lágy esz, és puha, mint a hajad, ha szappannal mosol.

Szappanos mosás helyesen

Hogyan mossunk tehát helyesen szappannal a mosógépben?

Először is valahogy tegyük a mosógép számára fogyaszthatóvá a szappanunkat. Ezt tehetjük úgy, hogy egyszerűen lereszeljük, de sokkal jobban járunk, ha feloldjuk vízben. Ez azért van, mert a szappan viszonylag lassan oldódik vízben, úgyhogy az előkészítés erősen megnöveli a hatékonyságát.

Legegyszerűbben úgy tudunk szappan-mosószert készíteni, ha készítünk egy fél kiló mosószappant, és felfőzzük egy liter desztillált vízzel. Ebből az elegyből kb. egy decit kell tenni a mosógép dobjába, valami kis tárolóedénybe.

Ha gyakorlottak vagyunk a szappankészítésben, akkor készíthetünk folyékony káliszappant. (Vagy vegyünk káliszappant, és oldjuk forró vízben).

A folyékony szappanoldathoz adagolhatunk lúgot is. Ha ezt tesszük, akkor egyetlen mosószerrel kiválóan öblíthetünk. Ilyenkor az előző recept úgy alakul, hogy:

Fél kiló szappant, és 20 dkg mosószódát felfőzünk 2 liter desztillált vízben.

De megtehetjük azt is, hogy a lúgot külön adagoljuk a mosógépbe: ilyenkor tegyünk a dobba egy decit a szappanoldatból, és egy evőkanálnyit a mosópor helyére a mosószódából.

A szappanos mosás után nagyon fontos az ecetes öblítés: egy deci akármilyen ecetet tegyünk a mosógép öblítő tarályába. Ezzel karban tartjuk a mosógépet is, és a ruhák szürkülését is megakadályozzuk.

Illatos?

A ruhákat természetesen illatosíthatjuk is. Tegyünk illóolajat, vagy bármilyen illatot akár a szapanoldathoz, akár az ecethez (az a tapasztalatom, hogy a szappanoldathoz jobban megéri). Nem lesz ugyan az a nagyon erős illata, de arra nagyon jó az ilyesmi, hogy kellemes legyen a frissen mosott ruhákba bújni. Bár a szappan naturan is tisztaságszagot áraszt, de még kellemesebbé tehetjük ezt, az illatos trükkökkel.

Remélem kedvet kaptál egy próbához!